Omar Rudberg tävlar i den tredje deltävlingen, mot bland andra Jon Henrik Fjällgren, Dolly Style och Martin Stenmarck. "Just nu känns det aslugnt, allting sitter som en smäck", säger han.

Omar: Kan offra kärleken för att nå toppen

MelodifestivalenTT

Omar Rudberg tävlar i Melodifestivalen på lördag – men hans ambitioner är större än så.

Han vill prisas bredvid sina idoler på Grammygalan.

Ibland tänker jag att jag kan vara singel resten av livet, bara jag får stå där, säger han.

Omar Rudberg tävlade för första gången i Melodifestivalen 2017 med gruppen FO&O. Därefter splittrades gänget för att testa vingarna som soloartister – men lämnade inte SVT:s musiktävling för det.

2018 slutade FO&O-Felix Sandman på en andraplats i Melodifestivalen efter Benjamin Ingrosso, medan Oscar Enestad uppträdde i den andra deltävlingen i Malmö i år, utan att gå vidare.

”Har knappt gjorts”

Första gången Omar Rudberg exponerades för Melodifestivalen var han sju år gammal och hade precis flyttat till Sverige från Venezuela.

Melodifestivalen var någonting jag lärde mig att gilla. Det är en ganska stor del av Sveriges kultur och någonting många följer. När jag kom till Sverige hade jag ingen aning om vad det var, jag bara satt och tittade, jag förstod inte att det var en tävling, berättar han.

Intresset växte och på lördag kommer han att uppträda med den karibisk- och latininspirerade låten ”Om om och om igen”. Den här gången lämnar han engelskan för att sjunga på både svenska och spanska.

Det har knappt gjorts på Melodifestivalen, men det har blivit lite vanligare i Sverige. Hela den här ”latin-viben” exploderade efter ”Despacito”, och det här är mer udda än ”spanglish”. Det är därför jag gör det, berättar han.

Låten handlar om olycklig kärlek, att gilla någon som inte är bra för en.

Det har jag upplevt själv, man känner att någon tar en för givet och får en att må som skit, men man gillar den här personen ändå, berättar han.

”Prioriterar bort så mycket”

Men Omar Rudbergs drömmar sträcker sig längre än Melodifestivalen, ja, längre än Eurovision Song Contest i Israel.

När jag ser på Grammy och uppträdanden med världsartister vill jag så gärna stå där, och göra det tre gånger bättre. Ibland tänker jag att jag kan vara singel resten av livet, bara jag får stå där, säger han och tillägger:

Jag prioriterar bort så mycket i mitt liv, jag kan göra nästan vad som helst för det här.

Måste orka sjunga själv

När han nu uppträder på lördag står han inför flera utmaningar – en är att han börjar känna av en förkylning med halsont som följd. En annan är att klara sig utan Felix Sandman och Oscar Enestad på scenen, med dansnummer och allt.

Den största skillnaden är att jag måste orka sjunga en hel låt själv, utan att bli andfådd, säger han och skrattar.

Nerverna är det i alla fall inget fel på – än så länge.

Det är väldigt lugnt just nu, men jag tror att det kommer att slå mig hårt i ansiktet när det väl gäller, för jag blir alltid nervös oavsett vad, säger han.

Den tredje deltävlingen i Melodifestivalen sänds den 16 februari 20.00 i SVT1.

Rättat: I en tidigare version av texten förekom en felaktig uppgift om Omars bostadsort.

About Sten

Check Also

Trump om Boltonbok: Det kommer stå honom dyrt

USATT Den omstridda boken av den tidigare nationelle säkerhetsrådgivaren John Boltons om hans tid i …