Home / zed / ”Detta bekräftar och stödjer palestiniernas rätt till självbestämmande”

”Detta bekräftar och stödjer palestiniernas rätt till självbestämmande”

Palestinska ambassadören i Sverige Hala Fariz välkomnar Stefan Löfvens uttalande om att Sverige kommer att erkänna Palestina.

– Det är en investering i fred, säger Fariz till AL-TID.se.

Den nya statsministerns löfte om att Sverige ska erkänna Palestina som stat välkomnades av palestinier och palestinavänner runt om i världen. Sverige är det första EU-land i modern tid som vill erkänna Palestina och ett av få västländer. Dock har de flesta östeuropeiska länderna som är medlemmar i EU och 134 länder i världen redan erkänt Palestina. Men Sveriges beslut har fått hård kritik av USA och Israel samt Folkpartiet i Sverige.

I en intervju med Dagens nyheter uttryckte Folkpartiets ledare Jan Björklund att beslutet var ” ogenomtänkt och förhastat”. Folkpartiet stödjer inte erkännandet av Palestina som stat och pekar bland annat på Hamasregeringen i Gaza som ett hinder för att göra detta.

– Världssamfundet bör erkänna Palestina den dagen ett enat Palestina är berett att erkänna staten Israel, sa Björklund till DN.

Ambassadör Hala Fariz vill inte kommentera Folkpartiets utspel.

– Det är inte min roll att kommentera detta. Sverige är en demokrati där olika partier har olika åsikter, säger hon till AL-TID.se.

Hon vill dock gärna poängtera att den nya svenska hållningen är väldigt välkommen.

– Vi anser att denna investering i fred reflekterar Sveriges historiska position i att alltid stå bakom internationell rätt och mänskliga rättigheter. Detta bekräftar och stödjer palestiniernas rätt till självbestämmande och vår nations rätt att bilda en stat. Vi tror också att handlingen kommer att hjälpa till att minska obalansen som idag råder.

Ambassadör Hala Fariz var inte förvånad av USA:s negativa reaktion på Sveriges beslut.

– Det var väntat. Usa har rätt att tycka annorlunda men vi tycker inte som dem.

Ambassadören vill heller inte kommentera huruvida det svenska beslutet borde kommit tidigare.

– Jag vill inte kommentera det. Varje tid har sina förutsättningar, säger Hala Fariz till Al-TID.se.

Ambassadören säger dock att Sveriges beslut går i linje med EU:s allt hårdare kritik av Israel och landets beslut att bygga nya bosättningar i östra Jerusalem.

I ett uttalande som släpptes den 3:e oktober kritiseras Israel nya bosättningar och dess vilja till fred ifrågasätts.

”Detta representerar ett avgörande steg som underminerar en framtida tvåstatslösning och ifrågasätter Israels engagemang för en långvarig fred med palestinierna.”(Red översättning)

Uttalandet nämnde inga konkreta åtgärder som EU skulle ta mot Israel men deklarerade att relationerna mellan EU och Israel står på spel.

”Vi framhåller att det framtida utvecklandet av relationer mellan EU och Israel kommer att hänga på den senares engagemang för en långvarig fred och en tvåstatslösning.”(Red översättning).

Ambassadören framhåller att det internationella stödet för en tvåstatslösning är viktig för palestinierna.

– Jag håller med utrikesminister Margot Wallström om att erkännandet av Palestina hjälper till att lite grann minska det ojämlika förhållandet mellan Israel och Palestina. Det hjälper oss att gå åt rätt håll mot en tvåstatslösning.

Gonzalo Peña Rojas

About Sten

Check Also

”Framgångar i kampen kan bli kontraproduktiva genom att utesluta människor”

Replik på Najma Ali:s debattinlägg angående Vänsterpartiet och afrofobi. Under den kända gruvstrejken i Malmfälten 1969 …