Home / Nyheter / Inrikes / Personer med arabiska namn kallas mer sällan på jobbintervju

Personer med arabiska namn kallas mer sällan på jobbintervju

Har du ett arabiskt klingande namn? Ja då är det 50 procents mindre chans att du blir kallad till en jobbintervju. Detta trots att du har samma kompetens.

Diskrimineringsombudsmannen lät forskare sammanställa forskningen om diskriminering i arbetslivet. I rapporten framgick det att personer med arabiskt klingande namn har 50 procents mindre chans att bli kallad till en arbetsintervju jämfört med personer som hade ett svenskt klingande namn, skriver Dn.se.

Moa Bursell har forskat i ämnet och var med och gjorde en av de första studierna som konkret kunde visa att det förekom diskriminering vid jobbansökningar. Hon och hennes team skickade ut 3600 jobbansökningar till olika företag. Vissa av ansökningarna bar på svensk klingande namn medan andra hade utländsk klingande namn. Studien visade att personerna med arabiska och nordafrikansk klingande namn kallades mer sällan till intervju trots identiska meriter med de andra sökande.

”En slutsats är att det beror på rasism och fördomar. Det skulle kunna bero på att arbetsgivare tror att den som har ett arabiskt eller afrikanskt namn är sämre på svenska, men i det här fallet går det inte ihop eftersom ansökningarna var skrivna på perfekt svenska”, säger hon till Dn.se.

Redaktionen

About Sten

Check Also

Knivhuggen man i Västerås

BrottTT En man i 25-årsåldern har knivhuggits i Västerås. Vid 01-tiden kom han in till …