Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Peru häver benådning av Fujimori
Alberto Fujimori tidigare i år. Arkivbild.

Peru häver benådning av Fujimori

PeruTT-Reuters

En HD-domare i Peru har hävt Perus expresident Alberto Fujimoris benådning från förra året.

Fujimori har förts med ambulans till sjukhus sedan domaren även krävt att han grips och återförs till fängelse.

Fujimoris advokat har överklagat HD-domarens beslut och begär att gripandet skjuts upp. Enligt advokaten lider den 80-årige före detta presidenten av hjärtproblem och riskerar att dö om han skickas tillbaka till fängelse.

Alberto Fujimori dömdes 2009 till 25 års fängelse för att bland annat ha beordrat massakrer och för korruption. Han har vårdats på sjukhus flera gånger de senaste åren och benådades i fjol.

”Som Alberto Fujimoris son är det min mänskliga plikt att vara med honom i hans svåraste stunder. I dag är jag återigen med dig i en ambulans. Jag älskar dig, och om jag måste ge mitt liv eller min frihet för dig så gör jag det. Jag känner stor smärta”, skriver Fujimoris son, politikern Kenji Fujimori, på Twitter.

År 2000 flydde Alberto Fujimori, som är av japanskt ursprung, till Japan under sina sista dagar på presidentposten i Peru. Han meddelade sin avgång via fax och blev senare japansk medborgare.

När han så småningom vågade sig till Chile blev han gripen och utlämnad till Peru. Han lider nu av bland annat cancer.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …