Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / ”Vi förstår att Malmö stad polisanmäler”
Malmö stad har under kort tid polisanmält två företag som anlitats för utbildning inom svenska för invandrare (SFI). Misstanken rör bedrägeri och kommunen har begärt tillbaka över tolv miljoner kronor för felaktig fakturering. Arkivbild.

”Vi förstår att Malmö stad polisanmäler”

UtbildningTT

Malmö stad polisanmäler utbildningsföretaget Hermods, dotterbolag till Academedia, för misstänkt bedrägeri. Ett beslut som friskolekoncernen förstår, enligt ett pressmeddelande.

Kommunen kräver Academedia på minst 4,7 miljoner kronor efter det att ersättning utgått på grund av felaktig fakturering, skriver Malmö stad i ett pressmeddelande.

Orsaken är att Hermods under tre månader i fjol ska ha fakturerat kommunen för betydligt fler lärare än vad företaget ska ha haft i sin undervisning i svenska för invandrare (SFI).

”Vi har begärt ut rättade personallistor för hela avtalsperioden. Trots påstötningar har vi endast fått listor för tre månader. Av dessa framkommer uppenbara oriktiga faktureringar. Vi misstänker att denna hantering satts i system och är minst lika omfattande för andra ännu inte redovisade månader”, säger förvaltningsdirektör Lars Rehnberg.

Enligt friskolekoncernen Academedia ser man allvarligt på det som har skett.

”Det här är ytterst allvarligt och vi förstår att Malmö stad väljer att polisanmäla. Vi startade omedelbart när vi upptäckte detta en intern, och en oberoende extern utredning, vi gör naturligtvis också vårt bästa för att samarbeta med Malmö stad”, skriver Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog i ett pressmeddelande.

Koncernen kommer nu undersöka om kravet från Malmö stad om 4,7 miljoner kronor är rimligt, skriver Paula Hammerskog vidare.

Kommunen polisanmälde nyligen ett annat utbildningsföretag – Astar, dotterbolag till Thorengruppen – för liknande bedrägerier. I det fallet har Malmö stad krävt minst 7,6 miljoner kronor tillbaka.

About Sten

Check Also

Ökade växthusgasutsläpp från trafiken

MiljöTT Förra året ökade utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken med 0,5 procent enligt en rapport …