Polislegitimationen bör bli mer anonym anser Polismyndigheten. Arkivbild.

Polisen vill ha mindre personliga leg

BrottTT

Poliser är rädda för att kartläggas av kriminella och utsättas för påtryckningar.

Polismyndigheten begär därför att regeringen tar bort kravet på personnummer och fullständigt namn på tjänstekorten.

Anställda inom polisen har hört av sig till projektet Medarbetarskydd, som startades förra året, och berättat att det känner oro inför att visa sin polislegitimation när de ingriper mot kriminella. Detta på grund av rädsla för påverkansförsök och hämndaktioner, skriver Polistidningen.

Uppgifterna på polislegitimationen kan användas för att få fram bland annat bostadsadress, taxering, civilstånd och betalningsanmärkningar, anser Polismyndigheten. Man har därför gjort en framställan till regeringen om en ändring i förordningen om tjänstekort. Kravet på fullständigt namn och personnummer på det ordinarie tjänstekortet bör slopas.

Uppgifterna kan i stället ersättas med enbart initialen i tilltalsnamnet och ett efternamn, då polisen i fråga kan identifieras i efterhand via kortnumret om någon känt sig felaktigt behandlad, enligt Polismyndigheten.

Myndighetens framställan har skickats på remiss av regeringen.

Polisfacket är dock inte helt tillfreds med Polismyndighetens begäran. Anonymiseringen går inte långt nog – hela namnet bör ersättas med ett tjänstgöringsnummer, anser facket.

Det förändrar inte så mycket om det står C. Nichols på mitt tjänstekort. Min identitet blir ändå röjd. Det behövs mer rejäla åtgärder, säger ombudsman Charlotte Nichols till Polistidningen.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …