Home / Utrikes / Asien / Protester mot Kinas inflytande i Hongkong
Hongkongbor protesterar mot att kinesiska fastlandslagar kan komma att gälla på en tågstation.

Protester mot Kinas inflytande i Hongkong

HongkongTT-AFP

Arga demonstranter har marscherat genom Hongkong i protest mot att en del av en tågstation kan behöva lyda under kinesiska fastlandslagar.

En del av demonstranterna bråkade med polisen i slutet av marschen och en del av dem blev bortburna av säkerhetsvakter när de vägrade ge sig av frivilligt.

En rad händelser har på senare tid väckt oro för Hongkongs självständighet och rättsstatsprincipen, bland annat har framstående demokratiaktivister fängslats.

Höghastighetslänken till städer i norr planeras öppna i år. Enligt ett förslag från den lokala regeringen ska kinesiska poliser och gränskontrollanter få arbeta på delar av järnvägsstationen i Hongkong under kinesiska fastlandslagar. Den lokala regeringen hävdar att det behövs för att passagerarströmmarna ska kunna flyta smidigt.

Men kinesisk lag får – med några få undantag – inte gälla i Hongkong enligt områdets grundlag, som kallas Basic law. Demonstranterna luftar oro över att den modell, ”ett land två system”, som rått sedan Storbritannien återlämnade Hongkong till Kina 1997 är på väg att raseras.

Både lokala och kinesiska myndigheter hävdar dock att de nya kontrollerna inte kommer att påverka stadens autonomi.

About Sten

Check Also

Många döda när tåg i Pakistan klöv buss

PakistanTT-AFP Minst 18 personer omkom och många fler skadades när ett passagerartåg krockade med en …