Home / zed / Krig, konflikter och oroligheter / Puerto Rico jublar över guvernörens avgång
Demonstranter i Puerto Rico.

Puerto Rico jublar över guvernörens avgång

Puerto RicoTT-AFP-Reuters

Tusentals dansade på gatorna sedan Puerto Ricos guvernör Ricardo Rosselló meddelat att han lämnar sin post.

Avgången kommer efter två veckor av massiva och ibland våldsamma protester och hot om riksrätt.

”Jag meddelar att jag kommer att lämna posten som guvernör fredagen den 2 augusti klockan 17.00”, säger Rosselló i ett uttalande.

Kvarteren utanför guvernörsbyggnaden i San Juan fylldes av tusentals dansande människor, mestadels unga, som viftade med flaggor och brände av fyrverkerier och ropade slagord.

Det är fantastiskt, det är underbart, jag är så lycklig. Det är dags att vakna och jag är så stolt över mitt land, sade 19-årige Leonardo Elias Natal.

Bakgrunden till protesterna är vad som kommit att kallas ”Rickyleaks”, där läckta chattloggar visade hur Rosselló och elva andra personer hånade bland annat homosexuella, kvinnor och offer för orkanen Maria som härjade ön 2017.

Bara några dagar innan läckan publicerades greps dessutom sex regeringstjänstemän misstänkta för att ha förskingrat drygt 140 miljoner kronor som skulle ha gått till återuppbyggnad efter orkanen. Skandalerna sammanföll och gav upphov till gatuprotester som sedan dess fortsatt att växa i storlek.

Försökte blidka

Ricardo Rosselló försökte blidka demonstranterna genom att i söndags meddela att han avgår som ledare för partiet Partido Nueva Progresista och att han inte ställer upp för omval.

Men det var inte nog, menade hundratusentals som blockerat gatorna i Puerto Ricos huvudstad San Juan med krav på att Rosselló omgående ska lämna guvernörsposten.

Och på torsdagen kom det väntade beskedet. Rosselló avgår.

I ett uttalande säger guvernören att han hoppas att Puerto Rico ska ”fortsätta enat och gå framåt som det alltid har gjort” och att beslutet ska leda till ”försoning” hos befolkningen.

Nya protester?

Roselló efterträds av Wanda Vázquez, som har haft rollen motsvarande justitieminister i det självstyrande amerikanska territoriet. Beskedet att Vázquez efterträder Rosselló möttes av burop från många av de protesterande på gatorna, eftersom hon anses stå guvernören för nära.

En del lovade att protesterna skulle fortsätta om Vázquez intar ämbetet. 21-åriga Julie Rivera säger att hon är ”väldigt lycklig” över att Rosselló avgår, men:

Jag vet att vi måste stanna kvar här och skrika.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …