Home / Ekonomi / Arbetsmarknad / Spanske premiärministern vädjar om förnuft
Mariano Rajoy besöker i dag Katalonien, två veckor efter det att centralregeringen tog över kontrollen över regionen. Arkivbild.

Spanske premiärministern vädjar om förnuft

SpanienTT-AFP

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har rest till Katalonien för första gången sedan regionen förklarade sig självständig.

Samtidigt demonstrerar hundratals personer i Bryssel för att de häktade katalanska ledarna i Madrid ska friges.

Vi måste få tillbaka ett förnuftigt, företagsinriktat och dynamiskt Katalonien – det Katalonien som bidragit så mycket till utvecklingen i Spanien och Europa, sade Rajoy i Barcelona, där han på söndagen talade inför partikamrater i konservativa Partido Popular.

Premiärministern uppmanade alla företag med verksamhet i Katalonien att inte lämna regionen. Över 2 400 företag, bland dem flera storbanker, har flyttat sina huvudkontor från Katalonien på grund av höstens politiska oro.

Stor demonstration

Regionen, som står för en femtedel av Spanien bruttonationalprodukt, är djupt splittrad i självständighetsfrågan. Barcelonas borgmästare Ada Colau kritiserade på lördagen självständighetsivrarna hårt, men samtidigt demonstrerade hundratusentals människor på Barcelonas gator och fördömde rättprocesserna mot de avsatta katalanska ledarna.

Flera av dem sitter häktade i huvudstaden Madrid, anklagade för en lång rad brott efter den olagligförklarade folkomröstningen om självständighet som hölls den 1 oktober. Den spanska centralregeringen avsatte för två veckor sedan Kataloniens politiska styre, inklusive presidenten Carles Puigdemont. Ett nyval för regionen har utlysts till den 21 december.

”Död demokrati”

Puigdemont själv befinner sig i självvald exil i Bryssel. En europeisk arresteringsorder har utfärdats mot honom och ytterligare fyra katalanska exministrar som är i Belgien. De ska infinna sig i spansk domstol den 17 november.

På söndagen protesterade hundratals personer i Bryssel mot behandlingen av de katalanska ledarna och för regionens självständighet. Flera EU-parlamentariker deltog, liksom några av de avsatta politikerna, dock inte Puigdemont.

Demokratin i Spanien är inte bara i dåligt skick, den är död, sade den spanske EU-parlamentsledamoten Josep-Maria Terricabras, som stödjer självständighetssträvandena.

About Sten

Check Also

Misstänkt mord i Upplands-Bro

BrottTT En person har hittats död i Kungsängen i Upplands-Bro kommun nordväst om Stockholm under …