Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Rättsexperten: Helt enligt ritningarna
Rättsexperten Sven-Erik Alhem säger att inledningen på rättegången om dådet på Drottninggatan går helt enligt ritningarna. Arkivbild.

Rättsexperten: Helt enligt ritningarna

TerrorrättegångenTT

Rättegången mot den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov har hittills gått helt enligt ritningarna, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem. Men de mer spännande delarna av förhandlingen kommer först nästa vecka.

Sven-Erik Alhem konstaterar att de första timmarna av rättegången mot Rakhmat Akilov har varit ganska enahanda.

Det går ju helt enligt ritningarna för hur en svensk process går till. Det man kan säga är att det är en noggrann genomgång, i vanlig ordning, av först åklagarens yrkanden och sedan inställningen redovisad från försvaret. Sedan den långa, rätt sövande, sakframställningen med bevisredovisning och så vidare.

Han tror att den första riktigt spännande dagen blir i nästa vecka när Rakhmat Akilov själv kommer att uttala sig.

Då blir det väldigt spännande för att man vet ju egentligen inte hur han kommer att lägga upp sin talan. Kommer han att berätta precis som han har gjort under förundersökningen? Kommer det nya detaljer? Kommer han att svara på frågor men inte berätta själv?

Alhem utesluter inte att Akilov kan komma att göra någon form av utspel när han väl får tillfälle att yttra sig i rätten.

Det kan man ju tänka sig med tanke på Breivik och hur han agerade. Så den dagen kan ju bli en överraskningens dag, säger Sven-Erik Alhem.

About Sten

Check Also

Ökade växthusgasutsläpp från trafiken

MiljöTT Förra året ökade utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken med 0,5 procent enligt en rapport …