Home / Ekonomi / Arbetsmarknad / USA:s utrikesminister ställer in Sverigebesök
USA:s utrikesminister Rex Tillerson.

USA:s utrikesminister ställer in Sverigebesök

USA/SverigeTT

USA:s utrikesminister Rex Tillerson ställer in nästa veckas planerade Stockholmsbesök. Mycket tyder på att han och utrikesminister Margot Wallström i stället möts i Bryssel.

Vi har haft en dialog om ett besök men planerna måste skjutas på framtiden av praktiska skäl, säger Pezhman Fivrin, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström (S), till TT.

Resan till Sverige blir inte av eftersom Tillerson måste stanna i Bryssel efter Natos utrikesministermöte den 5–6 december för ett annat viktigt möte, bekräftar Mark Cameron, pressattaché vid USA:s ambassad i Stockholm. Efter Bryssel är det planerat att Tillerson ska fortsätta till ett möte vid OSSE, Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa, i Wien.

Svensk hjälp?

Men amerikanska UD uppges fortfarande vara angeläget om ett enskilt möte mellan Tillerson och Wallström. Det finns indikationer på att ett sådant sannolikt kommer att äga rum i Bryssel, i samband med Natomötet.

Det är känt att Tillerson bland annat vill diskutera den spända situationen i Nordkorea med Wallström, i ljuset av att Sverige har diplomatiska förbindelser med den oberäkneliga diktaturen och just nu sitter i FN:s säkerhetsråd. När statsminister Stefan Löfven i september mötte USA:s president Donald Trump i New York erbjöd han blågul hjälp med Nordkoreakonflikten.

Tillerson har varit tydlig med att han vill få till en diplomatisk lösning på Nordkoreakonflikten, trots att hans chef Donald Trump kommit med bombastiska uttalanden om att totalförstöra landet. I veckan, efter ännu en robottest, hävdade Nordkoreas diktator Kim Jong-Un att man nu nått sitt mål om att bli en kärnvapenmakt.

Trupp till Ukraina

På agendan vid ett Tillerson–Wallströmmöte står också konflikten i Ukraina, främst frågan om fredsbevarande trupp i området, samt ämnen som Iran, terrorrörelsen IS och Arktis.

De båda utrikesministrarna har mötts tidigare och uppges komma bra överens.

About Sten

Check Also

Hällde kokande vatten på sovande medfånge

BrottTT En fånge på Saltviksfängelset i Härnösand utsatte sin cellkamrat för en attack som slutade …