Home / Utrikes / Australien / Rök från Australien färdas jorden runt
Brandröken ligger tung över delar av Australien. Bilden är tagen nära Burragate den 11 januari.

Rök från Australien färdas jorden runt

AustralienTT

Den tjocka röken plågar det brandhärjade Australien. Och som om inte det vore nog – den kommer att återvända till landet efter att ha tagit ett varv runt jordklotet, enligt Nasa.

Massiva bränder har härjat i Australien i månader och röken har drivit ut över Stilla havet. Den 8 januari hade den redan färdats ett halvt varv runt jorden, enligt satellitbilder från Nasa.

”Röken väntas färdas minst ett helt varv runt jordklotet” enligt den amerikanska rymdstyrelsen.

I Nya Zeeland har luftkvalitén påverkats och snön på bergen blivit mörkare. Och dis och färgstarka soluppgångar och solnedgångar har kunnat ses i delar av sydamerikanska länder som Chile och Argentina.

Hettan i kombination med torkan har lett till bildandet av ovanligt många brandgenererade åskoväder, enligt Nasa. De har gett röken en skjuts upp över 16 kilometer i stratosfären.

”Väl i stratosfären kan röken färdas tusentals mil från källan och påverka de atmosfäriska förhållandena globalt” skriver Nasa.

Tidigt på tisdagen var luftkvalitén i den australiska storstaden Melbourne sämst i världen. I delar av staden kunde man bara se 900 meter framför sig, rapporterar The Sydney Morning Herald.

Brandsäsongen är en av de värsta som Australien har upplevt. Sedan september har minst 27 människor dött i samband med bränderna.

About Sten

Check Also

Belgiska dödstal går ner – men hösten oroar

CoronavirusetBryssel, TT:s korrespondent Även Belgien missade skyddet av äldreboenden i början av coronakrisen. Nu är …