Hälsomyndigheter avråder invånare i de ryska delrepublikerna Tuva och Altaj från att jaga och äta murmeldjur, som kan vara värddjur för böldpestbakterien. Arkivbild.

Rysk region massvaccinerar efter böldpestlarm

RysslandTT-AFP

Regeringschefen i den ryska delrepubliken Tuva uppmanar samtliga invånare i två distrikt längs gränsen mot Mongoliet att vaccinera sig mot böldpest.

Ordern utfärdas sedan Mongoliets hälsominister i onsdags meddelade att en man dött av böldpest i landets västra delar. Det är det senaste fallet av flera fall av sjukdomen som har registrerats i landet och i grannlandet Kina i år.

”Det är en farlig sjukdom”, säger Tuvas regeringschef Sholban Kara-ool i ett uttalande där han uppmanar samtliga över två år i distrikten Ovjurskij och Mongun-Taiginskij, med totalt 14 000 invånare, att vaccinera sig.

Böldpest sprids vanligtvis från djur till människor genom loppor eller direkt kontakt med exempelvis murmeldjur. Ryska myndigheter har tidigare uppmanat boende i Tuva och granndelrepubliken Altaj att inte jaga eller äta murmeldjur.

About Sten

Check Also

Nya helikopterräddningar vid USA-bränder

USATT-Reuters-AFP Torra vindar fortsatte att försvåra släckningsarbetet av de stora terrängbränderna i Kalifornien på tisdagen. …