Home / Utrikes / Europa / ”Sagolik” rysk stjärna väntar för Sverige
Rysslands spektakulära stjärna Anna Vjachireva möter på onsdagen Sverige i gruppavslutningen av mellanrundan i handbolls-EM.

”Sagolik” rysk stjärna väntar för Sverige

HandbollNantes, TT:s utsände

Hon kan ses som en handbollens Lionel Messi och dansar fram på planen.

Nu ställs Sverige mot ryskan Anna Vjachireva i handbolls-EM.

På något sätt är det ju sagolikt hur hon spelar, säger den tidigare svenske förbundskaptenen Per Johansson.

Med blixtsnabba fötter och aviga rörelser flyger Anna Vjachireva fram. På en tiondels sekund blir motståndaren kvar stående i obalans när den 23-åriga ryskan dansar fram på handbollsplanen. Själv har hon ingen förklaring till hur hon utför sina kroppsfinter.

Fråga min pappa. Han vet bättre. Det är han som har lärt mig, säger hon efter att ha satt nio av nio avslut och spelat fram till fem mål när ryskorna säkrade semifinalplatsen mot Danmark (32–21).

Hon demonstrerar sina rörelser framför den svenska och danska presskåren i Hall XXL i Nantes efter överkörningen och fortsätter:

Jag vet faktiskt inte. Efteråt vet jag inte hur jag gör det, säger den 168 centimeter långa högernian med ett leende.

”Helt overkligt”

Den tidigare svenske förbundskaptenen Per Johansson och hans Montenegro var nära att göra något stort mot Ryssland i EM:s första gruppspel, men ryskorna avgjorde med 47 sekunder kvar ett spela (24–23). Han känner att de fick stopp på de flesta ryska hoten – förutom Anna Vjachireva. Hon svarade visserligen bara för två mål mot Balkanlaget, men hon briljerade med åtta assist.

Det är klart att vi pratade om hur vi skulle lösa henne, men på något sätt är det ju sagolikt hur hon spelar. Det är helt overkligt faktiskt. Så liten och så tunn, men ändå hon kommer alltid ur situationerna. Hon har alltid avståndet. Är man för tidig kommer passningen, är man för sen springer hon förbi, säger Johansson.

Just hur Vjachireva läser sina motståndare imponerar på Sveriges förbundskapten Henrik Signell.

Hon är steget före på något sätt. Försvaren får aldrig någon kontakt. Det är inte ovanligt att försvararen tippar framåt eftersom hon viker undan precis när man ska ta kontakten.

Blohm: Får inte luras

I princip halva den svenska truppen har mött Vjachireva – och ytterligare sju ryska landslagsspelare – i höstens Champions League. Hennes ryska klubb Rostov, som blev fyra i turneringen i våras, vann sin grupp före Köpenhamn, Brest och Sävehof.

Ofta är man ju som handbollsspelare bra på kanske en, två eller max tre saker, men hon är bra på det mesta. Det blir en stor uppgift för oss, säger Köpenhamnsspelaren Linn Blohm.

Hon är extremt bra på sina fotfinter och man får inte luras av hennes finter. Lämnar man en liten lucka är hon extremt bra på att dyka in där, fortsätter den svenska mittsexan.

Vann OS-guld med storasystern

Vjachireva kommer från en riktig handbollsfamilj och har sällskap av storasystern Polina Kuznetsova, 31, i årets EM-trupp. Den 31-åriga vänstersexan har tagit två VM-guld (2005, 2007) och vid OS i Rio de Janeiro 2016 fick systrarna fira sitt första mästerskapsguld tillsammans. Nu har de chansen att ta ett till – redan inför onsdagens möte med Sverige har ryskorna bokat en semifinalbiljett till Paris. Blågult måste å andra sidan vinna och sedan få hjälp av andra lag för att drömmen om semifinalen ska bli verklighet.

Jag önskar Sverige lycka till, säger 23-åringen på ett respektfullt sätt och fortsätter:

Men för oss är det inte viktigt vilket annat lag som går till semifinal.

Hon bryr sig inte heller om Sverige kan neutralisera henne.

Det spelar ingen roll om de stoppar mig. Vi har andra fantastiska spelare i laget som kan göra mål, säger Anna Vjachireva med ett leende.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …