Doha, Qatar. Arkivbild.

Oron växer efter Trumps utspel

USATT-AFP-Reuters

Många centralamerikanska länder oroas över hur familjer ska klarar sig ekonomiskt sedan USA aviserat att hundratusentals invandrare från El Salvador och Nicaragua kan komma att tvingas lämna landet.

Jag hoppas att den amerikanska drömmen inte är slut, att den fortsätter, säger Milagro Bonilla, bosatt i staden San Isidro i El Salvador där de flesta av stadens 11 000 invånare har rest sig ur fattigdom tack vare pengar som skickats från släktingar i USA.

Oron och osäkerheten har stärkts sedan president Donald Trumps administration den 9 januari meddelade att den upphäver de tillfälliga uppehållstillstånden för nära 200 000 salvadoraner som i många år levt i USA. De riskerar att tvångsutvisas om de inte frivilligt lämnar landet före den 9 september 2019 eller hittar andra alternativ till att få stanna.

Även nicaraguaner har uppmanats att lämna USA och ett liknade beslut väntas komma om Honduras.

En del av de utvisade kan få komma att arbeta i Qatar som är värd för fotbolls-VM 2022. Bland annat har El Salvador fört samtal med landet. Hur många människor det skulle röra sig om är oklart.

Qatar har öppnat för möjligheten till en överenskommelse där salvadoranska arbetare kan få komma över i etapper, säger den salvadoranske presidentens kommunikationschef Eugenio Chicas.

About Sten

Check Also

Nya protester i Thailand

ThailandTT-Reuters Tusentals demonstranter gav sig på söndagen ut på gatorna i Bangkok med förnyade krav …