Home / Nyheter / Krig, oro och konflikter / Putin: ”God chans” för fred i Syrien
Vladimir Putin ger Syriens president Bashar al-Assad en kram i samband med deras möte i ryska Sotji i måndags.

Putin: ”God chans” för fred i Syrien

SyrienTT-AFP-Reuters

Rysslands, Turkiets och Irans presidenter säger att det finns goda möjligheter för fred i Syrien.

Regimen i det krigshärjade landet välkomnar en planerad fredskongress i den ryska turistorten Sotji, rapporterar statliga tv-bolaget Sana.

Tillsammans med Iran och Turkiet har Ryssland lyckats motverka en fullständig kollaps i Syrien, hävdar Rysslands president Vladimir Putin efter mötet med sin turkiska kollega Recep Tayyip Erdogan och Irans Hassan Rohani.

Konferensen i Sotji har tidigare skjutits upp, enligt analytiker troligen för att Turkiet motsatt sig kurdernas medverkan. Men nu meddelas att konferensen, som ska diskutera ”riktlinjerna för den framtida (syrisk) staten”, kommer att hållas före de FN-ledda Syriensamtalen.

Möte även i Riyad

Trion möts nämligen samtidigt som syriska oppositionsledare träffas i Saudiarabien för att skapa en delegation till de FN-ledda fredssamtalen i Genève den 28 november.

Enligt Rysslands president kommer det att krävas ”eftergifter och kompromisser” från alla inblandade parter för att få ett slut på kriget:

Det är uppenbart att reformprocessen inte kommer att bli enkel. Det kommer att krävas kompromisser från alla håll, självklart inklusive den syriska regeringen. Jag räknar med att Ryssland, Iran och Turkiet kommer att göra sitt bästa för att detta ska bli så produktivt som möjligt.

Förberedelser gjorda

Putin får medhåll från Erdogan som säger att det är av yttersta vikt att alla parter jobbar för en lösning som är ”acceptabel för det syriska folket”.

De tre länderna har tidigare hållit ett antal alternativa fredssamtal i Kazakstans huvudstad Astana med företrädare som inte är representerade i de FN-ledda samtalen.

Hassan Rohani nämner inga namn – men vänder sig troligtvis till USA och Saudiarabien – när han säger att utländsk inblandning i Syrienkonflikten måste upphöra, och att utländsk militär enbart bör få närvara i landet om den har blivit inbjuden av den syriska regeringen. Den iranske presidenten säger även att förberedelserna för en politisk lösning redan är på plats.

Möte i Saudiarabien

Samtidigt som de tre presidenterna möts i Sotji träffas syriska oppositionsledare i Saudiarabien för att skapa en delegation till de officiella kommande FN-ledda fredssamtalen i Genève.

Omkring 140 personer samtalar under tre dagar på inbjudan av Saudiarabiens utrikesminister. Delegationen som bildas ska sedan delta i FN-mötet i Genève.

Den nya gruppen kommer att hålla kvar vid sina tidigare krav på att Syriens president Bashar al-Assad måste avgå. Frågan om hans framtid är en av huvudpunkterna i fredsförhandlingarna. Önskemål om att al-Assads framtid ska tonas ned vid förhandlingarna har lyfts eftersom det varit en stoppkloss för samtalen.

About Sten

Check Also

Cypern lovar betala för insjuknande turister

CypernTT Cypern lovar att stå för kostnaden för mat, boende och mediciner för alla turister …