Nigerias tidigare president Goodluck Jonathan leder delegationen från Ecowas i Mali.

Samtal strandar efter Malijuntas nekande

MaliTT-AFP

Samtalen om en fredlig utveckling i Mali avslutades utan någon överenskommelse mellan militärjuntan och sändebud från den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas.

Efter flera dagars samtal verkar förhandlingarna ha brutit samman.

Ecowas har försökt förmå militärjuntan att ställa sig bakom en plan för återgång till civilt styre.

Det misslyckades.

Ett försök att enas om en treårsplan för ett nytt demokratiskt styre i Mali verkar ha stoppats av militärjuntan.

Juntans talesperson Ismael Wague sade att det fortfarande var oklart med hur en övergång från militärstyre skulle gå till, något som diskuterats med sändebuden från Ecowas.

Vi har inte, någon gång, diskuterat en regering som består av en majoritet militärer. Samtliga beslut som rör återgång (till civilt styre), övergångspresident och regeringsbildning ska tas av Malis invånare, och detta sker först efter ”masskonsultationer”, sade Wague utanför försvarsdepartementet i huvudstaden Bamako där diskussionerna förs.

Ecowas och dess delegation, ledd av Nigerias förre president Goodluck Jonathan, vill att militärjuntan klargör en tydlig återgång till civilt styre.

Militär tog makten i en kupp då de också grep den 75-årige presidenten Ibrahim Boubacar Keïta. Enligt Ecowas sändebud vill inte Keïta återta posten som president, skriver AFP.

About Sten

Check Also

Iransk diplomat inför rätta i Belgien

BelgienTT-Reuters Fyra iranska medborgare – däribland en diplomat – ställs under fredagen inför rätta i …