Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Sánchez gav lönelöften under drabbningar
Brandmän hjälper till för att få kontroll över demonstranter som protesterar i Barcelona mot att centralregeringen håller sammanträde i staden.

Sánchez gav lönelöften under drabbningar

SpanienTT

När den spanske premiärministern Pedro Sánchez besökte Barcelona drabbade demonstranter samman med poliser.

Vid regeringsmötet – som separatister stämplat som en ren provokation – utlovades satsningar på löner och infrastruktur i regionen.

Madridregeringen samlades i Katalonien i ett försök att lätta på spänningarna, men initiativet tycktes få motsatt effekt.

Fängslade separatistledare och självständighetsrörelsen ANC uppmanade till stora demonstrationer på fredagen. Tidigt på dagen blockerades ett 20-tal vägar i Barcelona och grupper av separatister drabbade samman med många av de tusentals poliser som kommenderats ut på gatorna.

Några hundra meter från platsen där regeringen samlades kastade demonstranter staket och stenar mot poliser som upprättat en barrikad. På fredagseftermiddagen hade elva personer gripits.

Höjer minimilön

Vid själva mötet fattade regeringen beslut om att höja minimilönen i offentlig sektor med 22 procent – den största ökningen på över 40 år. Därtill avsatte man motsvarande närmare en miljard svenska kronor för satsningar på den katalanska infrastrukturen.

Man beslutade också att döpa en flygplats i Katalonien efter Josep Tarradellas, regionens första president efter fascismens fall på 1970-talet. Man öppnade också för att riva upp en dom från 1940-talet, där den katalanske ledaren Lluis Company dömdes till döden via arkebusering.

Med hjälp av eftergifter och löften om större autonomi kan premiärminister Sánchez säkra stöd från katalanska separatistpartier – och därigenom ställningen för sin egen minoritetsregering.

Avbröt hungerstrejk

På torsdagen avbröt fyra fängslade katalanska separatister en hungerstrejk efter 20 dagar. De, och ytterligare andra frihetsberövade separatister, manade till stora men fredliga protester. Samtidigt ställde sig deras parti bakom centralregeringens budgetplaner för de kommande åren.

Tidigare i höst har Sevilla varit värd för ett regeringssammanträde och Extremadura står på tur. Flyttkarusellen är en del i premiärminister Pedro Sánchez ambition att visa upp Spaniens enighet.

Fredagen råkar vara årsdagen av det regionval som centralregeringen tvingade fram i fjol, som en följd av den olagliga folkomröstningen om självständighet och utropandet av Katalonien som republik. Tajmingen tolkades av många separatister som en provokation.

Krasst konstaterande

Att syftet att visa enighet inte skulle falla så väl ut i Katalonien kan inte överraska någon. Ungefär hälften av befolkningen vill bryta sig loss från Spanien och skapa ett självständigt Katalonien.

I torsdags kväll träffades Pedro Sánchez och Kataloniens regionpresident Quim Torra i Barcelona. Redan i samband med det mötet uppstod gatuprotester och vissa oroligheter.

I ett gemensamt uttalande efter mötet enades Sánchez och Torra om självklarheten att ”det existerar en konflikt om Kataloniens framtid”.

About Sten

Check Also

Homosexualitet nära avkriminalisering i Gabon

GabonTT-AFP En avkriminalisering av ”homosexuella handlingar” tycks närma sig i Gabon. Nationalförsamlingen i det centralafrikanska …