Home / Utrikes / Nordamerika / Sanders i skottlinjen i demokratisk batalj
Demokratiska presidentaspiranterna Elizabeth Warren, Pete Buttigieg, Mike Bloomberg, Bernie Sanders, Amy Klobuchar och Tom Steyer på scenen.

Sanders i skottlinjen i demokratisk batalj

USATT

Bernie Sanders fick mest taltid när de demokratiska presidentaspiranterna möttes i debatt inför primärvalet i South Carolina. Men han var också den som de flesta motståndarna riktat in sina attacker mot.

Vermontsenatorn kallades för radikal och anklagades för att få stöd från Ryssland.

Den tionde debatten i primärvalsracet för demokraterna blev bitvis kaotisk och stökig, när sex kandidater riktade den mesta elden mot den sjunde – Bernie Sanders.

Ett missförstånd är, som du hört här i kväll, att de idéer jag pratar om är radikala. Det är de inte. I en eller annan form så förekommer de i olika länder över hela världen, sade Bernie Sanders när alla aspiranterna fick beskriva de största missförstånden om dem.

Fick frågor om Kuba

Sanders beskrev sjukvård är en mänsklig rättighet, att klimatförändringarna måste stävjas och det inte behöver vara oproportionerligt många svarta i landets fängelser.

Bland annat kritiserades Sanders för att inte tydligt nog ha fördömt Kuba. Kommentarerna kommer sedan Sanders sagt att Castro-regimen gjort framsteg när det gäller läs- och skrivkunskapen i Kuba sedan 1960-talet.

Sanders försvarade sig med att han alltid är en motståndare till auktoritära regimer, men att man ändå kan erkänna när ett land gör något bra.

Vill vara alternativ

Miljardären Mike Bloomberg sade att Ryssland hjälper Sanders, vilket även Pete Buttigieg höll med om.

Vladimir Putin tycker att Donald Trump ska vara president i USA, och det är därför som Ryssland hjälper dig att väljas så att du förlorar mot honom, sade den tidigare New York-borgmästaren Bloomberg i sitt öppningsanförande, och tillade att han själv var det enda vettiga valet.

Miljardären Tom Steyer – som ser ut att gå starkt i South Carolina – hoppades att hans insats i debatten visade att han är ett realistiskt alternativ, och att det inte rör sig om en kamp mellan Sanders och Mike Bloomberg, som Steyer menar att det har målats upp som i pressen.

Båda är riskabla val som ökar sannolikheten att Donald Trump vinner, sade Steyer till CBS efter debatten.

Väl hetsig

Amy Klobuchar ansåg att det var lite väl hätsk stämning mellan kandidaterna.

Om vi tillbringar de kommande fyra månaderna med att slita sönder vårt parti, så kommer vi att tvingas se Donald Trump tillbringa de kommande fyra åren med att slita sönder vårt land, sade hon.

Tidigare vice presidenten Joe Biden anses behöva en seger i South Carolina. På frågan om han kastar in handduken om han inte vinner var svaret självsäkert:

Jag kommer att vinna South Carolina.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …