Säpo fängslade psykiskt sjuk man – ”trodde jag var IS”

Med hjälp av bland annat hemligstämplade dokument berättar ALTID historien om hur Säpo satte i förvar en psykiskt sjuk palestinier i fem och en halv månad, utan att åtal väcktes mot honom. Mannen som sedan frigivningen försökt ta sitt liv riskerar nu att utvisas. 

Efter att ha flytt från Hamas säkerhetspolis och ett Gaza satt i brand av den Israeliska militären ville Mohammed Darwish starta ett nytt liv i Sverige. Ett liv där hans mänskliga rättigheter skulle respekteras. Men när 15 Säpo agenter besökte hans arbetsplats började en ny mardröm för den 25-åriga palestiniern. En mardröm som enligt honom var nära att ta hans liv.

Det är torsdag den 2:e juli 2015. Palestiniern Mohammed Darwish har precis öppnat dörrarna till en pizzeria i Karlstad. Under dagarna arbetar han där i väntan på att få sin asylansökan prövad.

Men denna dag skulle bli annorlunda andra dagar.

Mohammed berättar hur han plötsligt ser fyra civila bilar som parkerar utanför pizzerian. De står alla vända mot olika håll. Ur bilarna stiger 15 personer ut. De har vanliga kläder på sig. Fyra av dem går in i pizzerian och mot honom. Två av personerna tar tag i hans händer och håller fast honom. De andra tar hans mobiltelefon som håller på att laddas och börjar leta bland personalens kläder för att få fram hans jacka. Mohammed tas sedan till en av bilarna som står utanför. I bilen finns en man som förklarar att han är en polischef. Mannen ringer en tolk och låter tolken berätta att de kommer att köra honom till Stockholm. När Mohammed frågar varför, säger polismannen att han ska lugna ner sig, annars kommer de att ”behandla honom dåligt”, berättar Mohammed.

Vi går tillbaka till den 3 maj 2011. Vi befinner oss i Palestina. Mohammed som flera gånger tidigare blivit gripen av myndigheterna i Gaza, grips igen.

Skälet är enligt Mohammed, hans familjs politiska allians med Mahmoud Abbas och dennes Fattah-rörelse, som är en direkt politisk motståndare till Hamas styre i Gazaremsan. Han berättar att de utsätter honom för tortyr.

– De tar mig till olika hus och torterar mig. Det är efter detta som jag börjar känna mig psykiskt dåligt.

Dokument från Internationella Rödakorskommittén visar att han flera gånger hölls av myndigheterna i Gaza. Enligt Mohammed torterades han varje gång.

Under Israels attack mot Gaza 2014 valde Mohammed att fly och lyckades nå Sverige samma år. Han ansökte om asyl och tog ett arbete på en pizzeria i Karlstad. Han var ”glad” och kände sig ”trygg” på ett sätt han inte känt sig på väldigt länge, säger han.

Dock märkte han att tiden under Hamas fångenskap hade satt sina spår när han började höra röster och känna sig paranoid.

Under en kylig tisdag i december så går hans hjärna amok. Mohammed hör röster och fylls av paranoida tankar. Han har inte kunnat sova under hela sex dygn och tar in på den psykiatriska kliniken i Norrköping. Läkarintyg visar att han får mediciner som lyckas mota bort hans psykotiska symptom och han börjar sova bättre. Efter en tvådagars vistelse kan han åter gå hem. Han återupptar sitt arbete på pizzerian i Karlstad och fortsätter vänta på beslut om uppehållstillstånd.

”De tog ner mig på golvet och gav mig en spruta”

Mohammed

Men torsdagen den 2:e juli 2015 förändrades allt. Mohammed berättar hur den svenska Säkerhetspolisen anländer i en styrka av 15 agenter till hans arbetsplats. De tar honom sedan till häktet i Sollentuna och han vet inte varför, säger han.

På inlämningskvittot från Kriminalvården daterad den 2:e juli 2015 kan man läsa att han bland annat fick lämna in sina kläder, några papper, sitt LMA-kort och hans Samsung mobiltelefon.

Mohammed beskriver hur han i häktet i Sollentuna får en hysteriattack.

– Jag grät och skrek. Vad är det som händer. Varför tog ni mig hit. Jag bankade på dörren i desperation. Vakten sa att jag ska lugna ner mig men jag fortsatte. Efter en stund kom en läkare tillsammans med fyra fängelsevakter. De tog ner mig på golvet och gav mig en spruta. Jag visste inte vad det var de gav mig.

Mohammed säger att när han vaknade så hade han kramp i vänster arm och ben. Han sa då till fångvakterna att han ville prata med sin advokat vilket han fick göra följande dag.

– Hon försökte lugna ner mig och sa att jag inte behövde vara rädd. Hon sa att hon skulle komma dagen efter men att vi inte kunde prata i telefon.

Mohammed berättar att han nästa dag får besök av tre personer. En man, en kvinna och en tolk. Mannen säger att han är från Migrationsverket och meddelar att Mohammed fått avslag på sin asylansökan. Mannen säger att han har rätt att överklaga och att han kan prata med sin advokat om det.

– Efter en timme kom min advokat. Hon sa till mig: Polisen anklagar dig för allvarliga saker.

Advokaten ska enligt Mohammed informerat honom att Säkerhetspolisen misstänker honom för fyra saker.

  1. Han tillhör den islamiska staten ISIS.
  2. Han har haft kontakt med individer som Säpo observerar.
  3. Han har militär erfarenhet.
  4. Han deltog i terrorhandlingar i sitt hemland.

– Jag blev chockad. Jag förnekade alla anklagelserna. Jag berättade till min advokat att jag bara känner ett fåtal personer i Sverige.

Mohammed säger att de förhörde honom tre gånger under de fem och en halv månad som han hölls i förvar. Var 14 dagar fick han information om att han skulle fortsätta vara inlåst. När han klagade och gjorde väsen av sig ska vakterna ha hotat att kalla på läkare så att de ger honom en spruta, berättar han.

Sollentuna
Häktet i Sollentuna

Enligt Mohammed var han ständigt hungrig och fick tillbringa dagarna i en ensamcell. Han ska ha bett personalen på häktet att få vara i en cell med andra personer men hans begäran avslogs. Han berättar att han inte hade kontakt med någon annan person på häktet förrän de två sista månaderna då han under en timme varje dag fick prata med en äldre man som kunde arabiska.

– Innan de två månaderna hade jag ingen att prata med. Det var jättejobbigt.

Mohammed berättar att i september så tar de honom till Migrationsöverdomstolen. På plats finns den svenska säkerhetspolisen, personer från Migrationsverket och hans advokat. Under förhandlingarna ska han ha förhörts av Säpo och sedan av Migrationsverket som ska ha ställt liknande frågor. Säpo ska enligt honom ha uttryckt att han är en fara för rikets säkerhet under förhandlingarna. 14 dagar senare får han besked om att han fått avslag på sin överklagan hos Migrationsöverdomstolen.

Mohammed berättar hur han några månader senare den 15 december får besök av två personer från Säpo. En man och en kvinna, ackompanjerade av en tolk.

– De frågade mig: Om du blir utsläppt från fängelset. Var skulle du ta vägen? – Jag svarade: Till jobbet. Jag vill jobba, spara pengar för att kunna gifta mig och starta ett nytt liv. Då frågade de mig: Efter allt som hänt dig här, vill du fortsätta leva i Sverige? – Jag sa ja, för att Sverige är ett demokratiskt och rättvist land.

I ett hemligstämplat dokument som ALTID tagit del av kan man läsa att den svenska Säkerhetspolisen väljer att släppa Mohammed den 18 december 2015.

Dokumentet är ett upphävande av förvarsbeslutet undertecknat av en högt uppsatt chef hos Säkerhetspolisen.

”Jag ville ta mitt liv”
Mohammed

I ett lugnt lägenhetsområde i Norrköping möter jag Mohammed Darwish. Han har ett litet leende på läpparna och tackar för att jag kommit för att höra hans historia.

Vi går in i en liten lägenhet. Här bor han med sin vän Qais. En 22-åring som vars största dröm är att bli en stor sångare men som nu letar efter arbete.

Stämningen är familjär och de båda vännerna skrattar åt något som Qais pappa sagt.

Vi går in i det lilla sovrummet som Qais och Mohammed delar. Där börjar Mohammed berätta om tiden efter frisläppandet.

Han säger att på grund av att polisen varit efter honom började vänner och bekanta ta avstånd, då de var rädda att associeras med honom.IMG_5538-2

– Det hände att de skickade personer till mig för att förmedla deras önskningar och sa: Vi vill inte bli misstänkta av polisen. Snälla vi vill inte förlora våra asylrättigheter.

Mohammed fick inte tillbaka sitt arbete på pizzerian som han så behövde för att försörja sig. Han var ett tag på väg att bli hemlös men i sista stund togs han in av Qais och hans pappa.

Mohammed beskriver hur de psykiska problemen eskalerade efter att Säpo tog honom i förvar. Han började själv känna sig paranoid och blev nu mer och mer misstänksam mot människor, poliser, kameror och till och med väktare. Han fick svårare att sova och fylldes av ångest. Något som i förra helgen resulterade i ett självmordsförsök.

– Mitt psykiska mående har varit väldigt dåligt sedan dess. Jag får stöd och behandling hos psykolog men för några dagar sedan blev jag sämre, både fysiskt och psykiskt. Jag gick ut till tågstationen i Norrköping ställde mig vid rälsen och tänkte att jag skulle hoppa. Jag ville ta mitt liv.

Men Mohammed stoppades av hans vän Qais och hans pappa som tog honom till sjukhuset.

Mohammed visar mig kartonger från medicinerna han äter. Zalasta och Olanzapin står det på förpackningarna. Två starka preparat som används mot Schizofreni och andra psykoser.

Qais bryter in och berättar att han vaknar varje kväll från att Mohammed ligger i sängen och skriker ut i ångest.

– Det är bara när han tar medicinerna som han blir bättre, säger Qais.

Vi bestämmer oss att ta oss till biblioteket för att skriva ut ett dokument. Vid hållplatsen till spårvagnen visar Mohammed upp ett inplastat kort från Landstinget i Östergötland som förklarar att han är psykiskt sjuk.

På spårvagnen sitter Mohammed och Qais och pratar. Qais är glad och skämtar och verkar göra allt för att få fram ett leende från sin vän. Till slut lyckas han.

När vi närmar oss biblioteket ser Mohammed en polisbil som får honom att reagera. Han går lite snabbare och före oss. Polisbilen åker förbi Mohammed och gör plötsligt en U-sväng vilket får honom att hoppa till och småspringa in i biblioteket.

Mohammed berättar att han fått avslag på sin asylansökan men då inget land vill ta emot honom är han kvar i landet.

– Jag är rädd för att utvisas. De vet att den svenska polisen tog mig för att de trodde jag var ISIS. Egyptierna eller Hamas kommer att se till att jag dödas om jag hamnar i ett arabiskt land.IMG_5573-3

På frågan om vad han skulle vilja ska hända svarar han:

– Jag vill stanna i Sverige, spara pengar så att jag kan gifta mig en dag. Jag vill också att mitt namn ska rentvås genom att jag får en ursäkt från Säpo för att de fått alla att tro att jag tillhör ISIS. Jag vill också ha kompensation för den tiden jag hölls inlåst.

När ALTID kontaktade Säpo så kunde de varken bekräfta eller dementera om Mohammeds ärende varit hos dem, då de inte kommenterar enskilda fall. Migrationsöverdomstolen bekräftade att hans fall funnits hos dem men att det råder ”högsta sekretess” i ärendet som nu ligger hos regeringen.

Gonzalo Peña Rojas
Research: Hiram Li, Hasana Arnaout

EXPERTEN OM SÄPO-FÅNGARNA: ”DET ÄR ETT GUANTANAMO LIGHT”

SÅ MÅNGA GÅNGER HAR SÄPO ANVÄNT SIG AV “LAGEN OM SÄRSKILD UTLÄNNINGSKONTROLL”

Läs Al Kompis intervju med Mohammed Darwish

About Sten

Check Also

”Framgångar i kampen kan bli kontraproduktiva genom att utesluta människor”

Replik på Najma Ali:s debattinlägg angående Vänsterpartiet och afrofobi. Under den kända gruvstrejken i Malmfälten 1969 …