Home / New / Alkompis idag / Skilsmässor och giftermål ur utlänningars perspektiv
Skilsmässor ökar och giftermål blir färre.

Skilsmässor och giftermål ur utlänningars perspektiv

Under 2018 ägde 24 958 skilsmässor rum i Sverige. Det är nästan 1000 fler skilsmässor än året innan enligt SCB. Skilsmässor är vanligast bland personer som är mellan 35 år och 49 år.

Statistiken visar att endast 50-tusen personer ville gifta sig under 2018. Det är den lägsta siffran i Sverige på 13 år. Vi har varit ute och frågat folk med utländska bakgrund om vad de tror den största orsaken bakom skilsmässorna är och ifall de upplever svårigheter med att gifta sig i Sverige. Här är svaren vi har fått:

– I Sverige har man fått tillgång till saker som man inte hade tillgång till i hemlandet. Detta gör att man prioriterar annorlunda och giftermål är inte det första man prioriterar här. Jag har själv försökt gifta mig men det är svårt i Sverige på grund av alla krav som ställs på en här. Varför det är många skilsmässor här beror på att det är friare i Sverige och kvinnor har mer rättigheter vilket gör att alla kan göra som de vill, säger en anonym person.

– Det är svårare att gifta sig på grund av alla krav men om man har det som krävs så kan man gifta sig utan några problem. Många utlänningar har dock inte det och jag är en av de, säger en anonym person.

– Man vill gifta sig och leva självständigt men det har skapats en rädsla nu. Så fort man ska lära känna någon så är den första frågan man får är om man har svenskt medborgarskap. Man vill inte utnyttjas, säger en anonym person.

– Kraven har blivit mycket högre. Det är mer utländska män än utländska kvinnor här i Sverige. Detta gör att kvinnor har flera alternativ och kan välja friare och ställa högre krav, säger en anonym person.

– Varför det är färre giftermål i Sverige är på grund av att många tror att de fortfarande bor i hemlandet och håller fast vid sina gamla traditioner, säger en anonym person.

About الكومبس

Check Also

En man döms av hovrätten för flyktingspionage

Mannen som tidigare har åtalats misstänkt för att ha bedrivit flyktingspionage mot personer i Sverige …