Home / Nyheter / Inrikes / SMHI varnar för plötslig ishalka på vägarna
SMHI varnar för plötslig ishalka. Arkivbild.

SMHI varnar för plötslig ishalka på vägarna

VäderTT

Om man ska ge sig ut på vägarna under lördagskvällen eller under natten till söndag gäller det att vara försiktig.

SMHI varnar för ishalka, framförallt i Västernorrland och i Västerbottens kustland.

Efter en eftermiddag med regn och blötsnö i mellersta Norrland förväntas temperaturen sjunka senare under lördagen.

Nederbördsområdet väntas senare i dag dra bort och under natten kommer det att klarna upp på många håll i mellersta Norrland. Det innebär att temperaturen sjunker, framför allt i Västernorrland och Västerbotten. I samband med att de våta vägbanorna fryser till kan det bli riktigt halt, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

”Risk för vinterväglag”

SMHI har därför utfärdat klass 1-varningar för plötslig ishalka i Västernorrland och i Västerbottens kustland.

Det är framför allt där som påfrysningen är så pass snabb att man kanske inte kommer hinna ut och sanda. Men vi har också fler områden, framför allt ner mot Härjedalen och Jämtland, där det kan förekomma en del blötsnö i den nederbörd som faller i dag och under natten till söndag. Där finns det risk för att det blir vinterväglag, säger Jon Jörpeland.

SMHI klass 1-varnar också för höga flöden i Värmlands län, inre Dalsland och i Dalarnas län utom Dalafjällen. Det innebär att det är höga flöden i vattendrag, vilket kan orsaka mindre problem med översvämning.

”Snö eller blötsnö”

Under söndagen blir det en solig dag i norra Norrland, men resten av landet får räkna med en mer gråmulen avslutning på helgen.

Det väntas regna på många håll, och förekomma snö från norra Dalarna och upp mot Jämtland, säger Jon Jörpeland.

I början av nästa vecka väntar såväl regn som snö i olika delar av landet.

I södra Sverige är det rätt mycket moln i prognosen och även om det är mest uppehåll i början av nästa vecka så kan man vara beredd på lättare duggregn eller skurar. Längre norrut har vi däremot ett omfattande lågtryck under tisdagen och snö eller blötsnö, framförallt i fjälltrakterna och i nordligaste Norrland, säger Jon Jörpeland.

About Sten

Check Also

Utredare: Apotekstjänst överskattade förmågan

SjukvårdsmaterialTT Regionerna tog för lätt på saken, samtidigt som företaget Apotekstjänst överskattade sin egen förmåga. …