– Det är så sorgligt och så hemskt. Det påverkar hela staden", säger Linda Hansson-Tångklev som kommit till platsen tillsammans med sin son Adam Tångklev.

Sorg i Uddevalla – ”Det känns så meningslöst”

BrottTT

Uddevalla är en stad i sorg.

Kring den spontana minnesplatsen på Kungstorget samlas sörjande på fredagskvällen för att tända ljus för den döda flickan.

Det är så sorgligt och så hemskt. Det påverkar hela staden, säger Linda Hansson-Tångklev som kommit till platsen tillsammans med sin son.

Under dagen lättade det kompakta molntäcket över Bohuslän och solen bröt igenom. Men när beskedet kom på eftermiddagen att polisen konstaterat att den försvunna 17-åriga flickan var död blev allt mörkt.

Det har skakat om hela vårt samhälle. Vi har kastats mellan hopp och förtvivlan. Vi hoppades att det inte skulle sluta så här. säger Johan Birging, präst och församlingschef.

Han har beslutat att Uddevalla kyrka, som ligger bara ett stenkast från minnesplatsen, håller öppet under kvällen. Marschallerna på kyrktrappan tänds både för att visa vägen och för att hedra flickan och hennes anhöriga.

Många kommer för att de inte vet vart de ska ta vägen med sin sorg. Man ber en bön, tänder ett ljus eller bara för att sitta en stund. Kanske kan vi erbjuda lite hjälp att sörja, säger Birging..

Strömmar till

Samtidigt strömmar människor till nere på torget. Trappavsatserna på sockeln till statyn av Karl X Gustav fylls med fladdrande lågor. Rose-Marie Bonde är en av dem som kommer med sin cykel.

Det känns så meningslöst. Ingen förtjänar detta. Inte bara att man dödade henne utan att man också skändat henne, säger hon och har svårt att hålla tillbaka tårarna.

De som kommer står en stund och tittar på ljusen, böjer huvudet i respekt. Några håller om varandra.

Jag lider så med familjen. Jag hade hoppats att hon skulle hittas vid liv, säger Mikael Christiansen sedan han kämpat med att få veken att brinna.

Efter en stund tar han sin kasse och går vidare, förbi granen med röda, lysande julkulor och vidare bort över torget. Bara för att möta andra sörjande på väg fram.

Gryr en ny dag

Snart gryr en ny dag. Väderprognosen talar om uppehåll och sol. Mitt i sorgen går livet vidare.

Jag hoppas att vi här i Uddevalla kan hålla ihop och sluta oss samman. Vi får sörja tillsammans, säger prästen Johan Birging.

About Sten

Check Also

El Chapo-fängelse i Mexiko stängs

MexikoTT-AFP Högsäkerhetsfängelset Puente Grande i centrala Mexiko – varifrån knarkbossen Joaquín ”El Chapo” Guzmán 2001 …