Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Sparpengar läggs i befläckade företag
Stora Enso finns bland de utpekade företagen. Häromåret anklagades bolaget för att ha kopplingar till barnarbete i Pakistan. Arkivbild.

Sparpengar läggs i befläckade företag

EkonomiTT

Bättre arbete med hållbarhetsfrågor. Men trots det lägger de svenska storbankerna fortfarande kundernas fondpengar i företag som kopplas till miljöförstöring och kränkningar av mänskliga rättigheter, enligt en studie av Amnesty och Fair Finance Guide.

Undersökningen är en uppföljning av 2015 års studie som även då visade på stora investeringar i befläckade företag.

Fem av de undersökta företagen, som Amnesty och Fair Finance Guide pekat ut som icke hållbara, finns i totalt 62 av bankernas fonder. Hos Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar och Swedbank fanns de utpekade bolagen till och med i vissa fonder som kallas etiska eller hållbara.

Störst fondinvesteringar i dessa företag har Nordea och Swedbank, totalt över fyra miljarder kronor. Minst har SEB.

Men, konstaterar Amnesty och Fair Finance Guide, bankerna har blivit bättre på att jobba med hållbarhetsfrågor i sin fondförvaltning och speciellt Swedbank får beröm för sitt arbete med att försöka påverka bolagen att bättra sig.

About Sten

Check Also

Skådespelare anklagas för falsk polisanmälan

TvTT-Reuters Polisen anklagar den amerikanske skådespelaren Jussie Smollett för att ha upprättat en falsk polisanmälan …