Home / zed / Krig, konflikter och oroligheter / Spionläcka visar Irans inflytande i Irak
På en gata som leder till Tahrirtorget, en samlingspunkt för protesterna i den irakiska huvudstaden Bagdad, har någon skrivit "ner med Iran" på arabiska. Arkivbild.

Spionläcka visar Irans inflytande i Irak

(Irak)TT

På 700 sidor av hemligstämplade underrättelsedokument beskrivs mutor, möten i mörka gränder och hemliga agenter. Läckan visar hur Iran sedan Saddam Husseins fall 2003 verkat för att stärka sin makt i grannlandet Irak, rapporterar The New York Times och nyhetssajten The Intercept.

Under Saddam Husseins maktinnehav tog många irakiska oppositionella sin tillflykt till grannlandet Iran. När diktatorn störtades i den USA-ledda invasionen 2003 och dessa dissidenter återvände hade Iran redan odlat nära band till en ny generation av irakiska ledare.

Nu visar läckta dokument från Irans underrättelsedepartement, som granskats av New York Times och nyhetssajten The Intercept , hur landet sedan dess verkat för att ytterligare stärka sitt inflytande.

Som hämtade ur spionroman

En strategi har varit att rekrytera tidigare informatörer till den amerikanska underrättelsetjänsten CIA, som lämnades ”arbetslösa och utblottade” när USA:s militär 2011 lämnade Irak. En annan att knyta tätare band till tjänstemän inom det irakiska myndighetsväsendet – genom mutor om nödvändigt.

Många av detaljerna i dokumenten är som hämtade ur en spionroman. Det sekretessbelagda materialet beskriver möten i mörka gränder, slingrande bilrutter för att skaka av sig eventuella förföljare och inbrott på utländska kulturinstitut.

Utöver den övergripande målsättningen att säkra ett Irak som dansar efter Irans pipa syftade påverkanskampanjen bland annat till att bekämpa terrorrörelsen IS och förhindra uppkomsten av ett självständigt Kurdistan.

Iranskt inflytande het fråga

Under de senaste veckorna har det iranska inflytandet blivit en brännhet fråga i Irak. I samband med de omfattande gatuprotesterna mot landets regering har vreden också kommit att rikta sig mot Iran, som anklagas för att stötta ett korrupt och ineffektivt styre för egen vinnings skull.

Iran blandar sig i vårt lands angelägenheter. Men vi, folket, är de som ska bestämma, säger en kvinnlig demonstrant i 60-årsåldern till nyhetsbyrån AFP.

I de läckta dokumenten, som dateras till 2014–2015, beskrivs hur den nuvarande premiärministern Adil Abd al-Mahdi, som då var oljeminister, har en ”speciell relation” till Iran. Premiärministern har avböjt att kommentera uppgifterna, uppger AFP.

About Sten

Check Also

Brittisk oro över mediebehandling i USA

Storbritannien/USATT-Reuters Den brittiska ambassaden i Washington DC har tagit upp de pågående manifestationerna mot polisiärt …