Många längtar till de thailändska stränderna. Arkivbild från Ban Krut i provinsen Prachuap Khiri Khan.

Stängda Thailand smygstartar turismen


ThailandTT

39 besökare från Shanghai. Den lilla gruppen är den symboliska återstarten för Thailands jättelika turistindustri, efter drygt ett halvårs pandemistopp.

Förutom undantag och specialfall har Thailand sagt nej till att ta emot utländska besökare sedan i april, även om de som redan befunnit sig i landet kunnat stanna kvar.

Men nu börjar gränserna öppnas på glänt, för små skaror utvalda turister. Man siktar in sig på långtidsbesökare. Visumen gäller i tre månader, och besöket måste inledas med två veckors karantän – första veckan på hotellrummet, andra veckan får man röra sig fritt på hotellet men inte lämna det.

Samtidigt tas regelbundna prover, som inte får visa positivt för covidviruset sars-cov-2.

De första 39 turisterna, som kom från Kina, landade på Bangkoks storflygplats Suvarnabhumi på tisdagskvällen, meddelar den biträdande flygplatschefen Kittipong Kittikachorn enligt medier i den thailändska huvudstaden.

Även nästa inresa kommer från Kina, en grupp på kring 150 personer som väntas anlända från Guangzhou i nästa vecka. Och turismminister Phiphat Ratchakitprakarn säger att Thailand sedan successivt hoppas kunna trappa upp den för ekonomin så viktiga turismen.

Vintern är i antågande, så fler turister från europeiska länder, USA, Sydkorea och Japan skulle också vilja komma på besök, säger ministern till tv-bolaget PBS.

About Sten

Check Also

Stor bankfusion i Spanien avbryts

EkonomiTT Den spanska storbanken BBVA och den mindre konkurrenten Banco Sabadell har avbrutit de fusionssamtal …