Home / zed / Krig, konflikter och oroligheter / Stena Impero på internationellt vatten
Brittiskflaggade Stena Impero belagtogs av Iran i juli. Arkivbild.

Stena Impero på internationellt vatten

IranTT

Den svenskägda tankern Stena Impero som beslagtogs av Iran i juli har nått internationellt vatten.

Den styr nu mot Dubai där besättningen ska tas om hand.

Tankern hölls i beslag av Iran i över två månader. Flera gånger under den tiden har det kommit uppgifter om att tankern varit på väg att släppas, men sedan har ingenting hänt i praktiken.

På fredagen kunde fartyget så till slut lätta ankar och lämna hamnen i Bandar Abbas – och besättningen kunde dra en lättnadens suck när de vid lunch svensk tid lämnade iranskt territorium och nådde internationellt vatten.

Fartyget har satt kurs mot Dubai där de 16 personerna ombord ska kunna gå i land och få tillgång till medicinska och annat stöd. Besättningsmedlemmarna, som kommer från Ryssland, Lettland, Indien och Filippinerna, kommer sedan att resa tillbaka till sina hemländer för att återhämta sig en tid tillsammans med sina familjer, enligt fartygets ägare Stena Bulk.

”Stor lättnad”

Sju av besättningsmedlemmarna släpptes för tre veckor sedan.

Ny personal kommer att gå ombord i Dubai och oljetankern förberedas för att återigen tas i drift.

Stena Bulks vd Erik Hånell hyllar i ett uttalande besättningen för ”deras professionalitet i hanterandet av denna svåra och stressande situation”.

”Det är med stor lättnad vi mottar beskedet att fartyget Stena Impero och kvarvarande besättning har släppts av iranska myndigheter. Efter mer än två månader är besättningen nu äntligen på väg hem till sina familjer”, skriver Sverige utrikesminister Ann Linde (S) i en kommentar till TT.

”Beslagtogs olagligen”

Irans utrikesdepartement meddelade i onsdags att man hävt beslaget av tankern men att utredningen av överträdelser mot sjöfartsregler på iranskt vatten – den officiella anledningen till att fartyget beslagtogs – kommer att fortsätta.

Stena Bulk och Storbritannien har tillbakavisat anklagelserna.

Stena Impero beslagtogs olagligen av Iran. Det är en del av ett mönster av angrepp mot navigationsfriheten. Vi arbetar med våra internationella partners för att skydda sjöfarten och upprätthålla internationella rättsprinciper, säger den brittiske utrikesministern Dominic Raab, enligt Reuters, i en kommentar angående att Stena Impero släppts.

Stena Impero beslagtogs av Irans revolutionsgarde den 19 juli när fartyget färdades genom Hormuzsundet.

Storpolitik

Beslaget har av många setts som en vedergällning för att den iranska tankern Grace 1 (nu omdöpt till Adrian Darya) beslagtogs av brittiska styrkor vid Gibraltar några veckor tidigare. Den iranska tankern, som misstänktes vara på väg att leverera olja till Syrien i strid mot EU:s sanktioner, släpptes i mitten av augusti.

Statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesministern träffade i tisdags Irans president Hassan Rohani i New York. Enligt Ann Linde framförde de båda då tydliga krav på att fartyget skulle släppas, krav som hon säger att Sverige även tidigare framfört i kontakt med iranska företrädare ”på alla nivåer” under perioden då Stena Impero kvarhållits.

About Sten

Check Also

Flera ihjälskjutna i Tyskland

TysklandTT Flera personer har skjutits ihjäl i tyska staden Hanau, öster om Frankfurt, skriver nyhetsbyrån …