Kvinnor protesterar utanför rätten i San Salvador, och kräver att regeringen friar kvinnor som avtjänar straff för aborter.

Straff fastställt för abortdömd kvinna

El SalvadorTT-AFP

En domstol i El Salvador har fastställt ett 30-årigt fängelsestraff för en kvinna som dömts för mord efter att ha fått ett dödfött barn år 2007.

Landets stränga antiabortlagar möter skarp kritik.

Domstolen i San Salvador avvisade en överklagan från den 34-åriga kvinnan, som redan har tillbringat tio år i fängelse.

Flera människorättsgrupper har stöttat överklagandet, bland annat Amnesty som anser att El Salvadors förbud mot alla aborter – utan undantag – är samvetslöst. Organisationen skriver i ett uttalande att domen är ”ett upprörande steg bakåt för rättvisan”.

27 kvinnor

Även amerikanska Center for Reproductive Rights kritiserar beslutet.

”Den salvadoranska domstolen fortsätter att lagföra kvinnor som drabbas av komplikationer under graviditeter, och förnekar dem värdighet, friheter och rättigheter”, säger organisationen i ett uttalande.

34-åringen är en av 27 kvinnor som för tillfället hålls fängslade i El Salvador för att ha brutit mot anti-abortlagarna.

Kvinnan fick ett dödfött barn 2007 i den sista graviditetsmånaden, när hon befann sig på sitt arbete på en skola. Hon ska ha försökt ringa efter ambulans, men svimmade.

Polisen anklagade henne för att ha framkallat ett missfall, och i januari 2008 dömdes hon för mord.

Alla aborter förbjudna

Alla aborter är förbjudna i El Salvador sedan 1998, även om graviditeten är en följd av våldtäkt eller om den utgör ett hot mot kvinnans hälsa.

Fängelsestraff för abort kan ge två till åtta år, men kvinnorna kan även dömas för mer allvarliga brott i stället, som i det aktuella fallet.

Det senaste året har kongressen i El Salvador utrett ett förslag om att avkriminalisera abort i fall där kvinnan blivit våldtagen, där det finns risk för moderns liv eller när fostret inte tros överleva, men har inte kommit fram till något beslut i frågan.

About Sten

Check Also

Italien inför nya restriktioner

ItalienTT-AFP Italien skärper sina nationella restriktioner efter att rekordmånga nya fall av covid-19 har konstaterats …