Home / zed / Krig, konflikter och oroligheter / Strider i Jemen hotar MSF-sjukhus
Människor samlades vid ett av Läkare utan gränsers sjukhus 2016, efter att det bombats i staden Abs i norra Jemen. Arkivbild.

Strider i Jemen hotar MSF-sjukhus

JemenTT

Säkerhetssituationen för Läkare utan gränsers patienter och personal i hamnstaden al-Hudaydah (Hodeidah) i Jemen försämras i takt med att striderna närmar sig organisationens sjukhus.

Caroline Séguin, operativt ansvarig för Läkare utan gränsers (MSF) arbete i Jemen, säger i ett pressmeddelande att organisationens personal hör explosioner och skottlossning varje dag intill al-Salakhana-sjukhuset där de arbetar.

”Markstrider mellan militära styrkor kommer allt närmare vilket är väldigt oroväckande med tanke på patienternas och personalens säkerhet”, säger hon.

Mellan den 1 och den 15 november vårdades 510 krigsskadade patienter på Läkare utan gränsers inrättningar i Jemen. 241 av dem hade skottskador, 227 hade skadats i explosioner och 30 hade splitterskador, enligt organisationen. Under perioden ökade akutavdelningarnas intagningar markant.

Det finns en stor rädsla för en belägring av al-Hudaydah, då en sådan kan påverka tiotusentals människor som bor i staden.

”Om befolkningen blir instängd mellan de stridande parterna i Hodeidah vet vi i nuläget inte hur de skulle kunna fly. Vi vet inte heller hur de skulle få tillgång till grundläggande service ifall situationen förvärras”, säger Caroline Séguin.

About Sten

Check Also

Grönt ljus för tyskar att resa från 15 juni

TysklandTT Tyskland lyfter sin reseavrådan för samtliga EU-länder samt Storbritannien, Island, Norge, Liechtenstein och Schweiz …