Home / Nyheter / Sport / Svensk brödrakamp i kombinationen i dag
Felix Monsén jublar efter målgången i herrarnas VM-störtlopp, där svensken blev 16:e.

Svensk brödrakamp i kombinationen i dag

AlpintTT

Det blir en prestigekamp i familjen Monsén i Åre i dag, om vädret tillåter. Storebror Felix får sällskap av knappt tre år yngre Zack i VM-kombinationen.

Vi gillar att tävla mot varandra, det har vi alltid gjort i familjen, säger Felix Monsén.

Åre-VM har inte haft det lätt med vädret hittills. Farttävlingarna har präglats av osäkerhet kring snöfall, vind och dimma. Så även dagens kombinationstävling, där starten preliminärt har skjutits upp en timme, till klockan 12, på grund av hård vind på toppen.

Det var sedan tidigare bestämt att störtloppsdelen i kombinationen, där bland andra bröderna Monsén kommer till start, sker från en reservposition längre ner i backen.

Man halkar lätt in på slalomspåret som svensk alpinåkare, med förebilder som Ingemar Stenmark på sin tid och André Myhrer och Frida Hansdotter i dag.

Så var det också för de båda äldre bröderna Monsén, berättar Felix, 24. Men både han och lillebror Zack gillar farten bäst.

Våra två äldre bröder gick också på skidgymnasiet, men de var lite mer teknikinriktade. Men eftersom vi gick på Järpen åker man mycket fart också, säger Felix Monsén.

Det blev bara så att jag fortsatte åka fart när andra började rikta in sig mer på storslalom och slalom. Jag tror att lillebrorsan tyckte det var kul och hängde på lite.

Flera skador

Felix Monsén har haft en långt ifrån optimal uppladdning för VM i Åre. Han tvingades till en fotoperation i fjol, sedan en handoperation efter en krasch i höstas. Och så slog han handen hårt i snön under ett av träningsåken inför störtloppet i Kitzbühel i januari och bröt lillfingret.

Men, med hårt bandagerad hand har det ändå blivit en 19:e-plats i super-G:n och en 16:e i störtloppet hittills på VM. Nu har fartsvenskarna ytterligare en chans att visa upp sig i dagens kombination.

VM ger oss en extra kick och det kan kanske vara det vi behöver. Vi har ingenting att förlora, allt att vinna, säger Felix Monsén.

”Stark tävlingsdjävul”

I dagens tävling får han dessutom sällskap av brodern Zack, 22, som inte lyckades kvala in till störtloppet men nu får chansen i kombinationen i stället.

Det innebär ytterligare en anledning för storebror Felix att prestera.

Zack har en ganska starkt tävlingsdjävul i sig och vill aldrig vara sämre än jag, säger han med ett skratt.

Jag tror att han har slagit mig en gång i en storslalomtävling och det fick man ju höra efteråt.

About Sten

Check Also

Stort tryck på golfbanorna: ”Som ett kosläpp”

CoronavirusetTT Social distansering kombinerat med idrott kan vara knepigt. Men golfen är coronakompatibel. När golfbanor …