21-åriga Björn Landin vann ett brons som bäst VVS-installatör. Han har varit aktiv i yrket sedan han var 12 år gammal.

Svensk brons i yrkes-VM till Björn Landin

TävlingTT

Svenske Björn Landin från Hortlax tävlade hem ett brons som bäste VVS-installatör i yrkes-VM 2017 som avgjordes i Abu Dhabi under torsdagen.

Allt från kockar, flygtekniker, undersköterskor, frisörer och svetsare tävlade under fyra dagar om att ta hem vinsten som den bästa inom sin gren. Från Sverige fick 21-åriga Björn Landin medalj.

Det känns helt sjukt. All träning och allt man lagt ner belönade sig till slut. Det är stort och roligt att veta att jag kan, även att visa att Sverige har bra rörmokare, säger han till TT.

Tuff konkurrens

Björn Landin började arbeta som rörmokare redan som 12-åring genom att hjälpa till på sin pappas företag. En erfarenhet som gav honom en fördel i de olika momenten – även om det var tufft.

Allt var under tidspress och vi tillverkade bland annat en solfångaranläggning och en handdukstork. Vi utgick från ritningar och allt skulle vara rätt på millimetern för att få poäng, säger han.

Tävlingen har hållits 44 gånger och samlade nästa 1 300 ungdomar från 77 olika länder. Totalt tävlade 51 yrkesgrenar och Sverige deltog i 26 av dessa.

Det har varit en jättehård konkurrens och tävlingen har visat att det är de små detaljerna som avgör om man tar hem en medalj eller inte, säger Patrik Svensson, tävlingsansvarig för det svenska landslaget.

Enorm dörröppnare

Enligt honom är en vinst i yrkes-VM en enorm dörröppnare. Även de som åker hem medaljlösa får en rejäl skjuts.

Flera av de tävlande som varit på plats tidigare år har erbjudits jobb både i Sverige men också utomlands av att vara med och tävla, säger Svensson.

TT: I vissa yrken känns det självklart hur man tävlar, som till exempel florist och kock. Men hur fungerar det när man är undersköterska?

Man bygger upp en modul där patienter blir omhändertagna. Patienterna är skådespelare och undersköterskornas kunskaper testas på ett väldigt verklighetstroget sätt.

About Sten

Check Also

Väpnat rån i Högdalen – gärningsman på flykt

BrottTT En maskerad man är på flykt efter ett väpnat butiksrån i Högdalen i södra …