Svenska kurdvänner och vänstersympatisörer firade HDP:s seger

Runt om i landet gick människor ut och firade att det pro kurdiska turkiska vänsterpartiet Halkların Demokratik Partisi (HDP) lyckades komma över 10 procent spärren och komma in det turkiska parlamentet.

Stödet för HDP ligger på 12,9 procent. Detta efter att 90 procent av rösterna är räknade. Det antikapitalistiska partiet har en 50 procent kvot för kvinnliga kandidater och en 10 procent kvot för HBTQ personer. Dessutom är partiet nära de kurdiska vänsterpartierna.

Turkiets president för det styrande AKP partiet, Recep Tayyip Erdogan får därmed stoppa sina planer på att förändra Turkiets konstitution då AKP förlorar sin majoritet i parlamentet. Erdogan hade planer på att göra ändringar i konstitutionen som skulle ge presidenten mer makt och närma sig det nordamerikanska styrelseskicket.

I Göteborg gick personer ut och firade HDP:s seger.

– Stämningen under firandet var fantastiskt. Dans musik och glädje, samtidigt med en ständig närvaro av allvar. Man lever ännu med tankarna för de som gett sitt liv i kampen för denna dag. Flera hundra personer, män, kvinnor,  gamla och unga dansade i ring, flaggor i vinden och sedan återsamlades man i föreningslokal för att följa efterspelet i valdebatten, säger Kristofer Lundberg som deltog i firandet i Göteborg till AL-TID.

I Göteborg firande även Ali Aksoy som är kurd och född i Turkiet. Han är väldigt hoppfull för HDP:s intåg i parlamentet.

– Det är ett fantastiskt steg i sig. Turkiet har den högsta spärren i hela världen på 10 procent för att förhindra att minoriteter kommer in i parlamentet. HDP som är flera kurdiska partier som gått ihop tillsammans med andra partier är bara 3 år gammalt. Vi har sett liknande tendenser i länder som Grekland, Spanien och Portugal.

Beskedet från HDP:s ledning om att de inte kommer att sätta sig i koalitionsregering anser han är ett bra beslut.

– Jag tycker att det är bra. HDP är ett vänsterparti för de röstlösa i samhället. De står upp för homosexuella, arbetarklassen, kvinnor, kurder och turkar. Nu återstår det att se var denna rörelse kommer att leda till för oss kurder också säger Ali Aksoy till AL-TID.

I Malmö dansade kurdvänner och vänstersympatisörer på Möllevångstorget.

Toktam Jahangiry är varken kurd eller från Turkiet men deltog i firandet i Malmö.

– Folk var glada och vi dansade, man kunde se hopp i deras ögon. Jag är från Iran, jag är inte kurd men jag kände ikväll att vi alla var kurder. Vi kämpar för samma sak, för demokrati, för frihet. Jag kan inte beskriva mina känslor ikväll. lyckan av hopp gjorde oss alla berusade säger hon till AL-TID.

Redaktionen
Externa länkar:
Turkey election: ruling party loses majority as pro-Kurdish HDP gains seats
Peoples' Democratic Party (Turkey)
Recep Tayyip Erdoğan

About Sten

Check Also

Skärmflygare störtat – man till sjukhus

OlyckorTT En skärmflygare har störtat utanför Tenhult, sydost om Jönköping. Vi fick in larmet från …