Home / zed / Krig, konflikter och oroligheter / Civila offer vid flygräd mot turkisk konvoj
Konvojen uppges vara på väg mot Khan Sheikhun.

Civila offer vid flygräd mot turkisk konvoj

SyrienTT-AFP

Den syriska regeringen kritiserar Turkiet för att ha skickat en militärkonvoj som verkar vara på väg mot staden Khan Sheikhun i västra Syrien. Landet har svarat med flygbombningar, som skördat civila dödsoffer.

Konvojen var enligt Turkiet på väg mot en militär utkiksplats, men Syrien hävdar att styrkorna ämnade ge stöd till militanta islamister i Idilbprovinsen.

Turkiska fordon med ammunition är på väg mot Khan Sheikhun för att understödja terrorister, säger en syrisk UD-talesperson till den statliga nyhetsbyrån Sana.

Syriska och ryska stridsflygplan har försökt hindra konvojens framfart genom flygbombningar, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget i Syrien från Storbritannien.

Tre civila dog i flygbombningarna och ytterligare tolv skadades, enligt det turkiska försvarsdepartementet, som hävdar att attacken är ett brott mot avtal som landet ingått med Ryssland.

Khan Sheikun ligger i Idlibprovinsen, som enligt en överenskommelse mellan länderna ska vara fredat från den syriska regimens offensiv. Men eftersom militanta islamistgrupper vägrade lämna den demilitariserade zon som avtalet också innebar har det inte kunnat implementeras.

I helgen angrep regimlojala styrkor staden Idlib för första gången sedan man förlorade den 2014. Provinsen kontrolleras till stora delar av den al-Qaidakopplade jihadistalliansen Hayat Tahrir al-Sham.

About Sten

Check Also

Många hinder på budgetbanan

EUBryssel, TT:s korrespondent Tidsbrist, oenighet och blockpolitik gör vägen mot nästa långtidsbudget i EU både …