Staden al-Rastan i den rebellhållna enklaven mellan städerna Hama och Homs har plågats av strider och bombningar i åratal. Bilden är från 2012. Arkivbild.

Syriens sista rebellenklaver faller

SyrienTT-Reuters

Hundratals rebeller evakuerades på måndagen från en av de sista enklaver som kontrolleras av oppositionella syriska styrkor. Ytterligare tusentals rebeller väntas lämna området som ligger mellan städerna Homs och Hama inom de kommande dagarna.

Den första kolonnen med bussar, eskorterad av rysk militärpolis, har lämnat staden al-Rastan med rebellfästet Idlib som destination. Ytterligare evakueringar från andra byar och städer i området planeras under veckan. Rebellerna har lämnat ifrån sig tunga vapen, men har fått tillstånd att ta med sig handeldvapen till Idlib, enligt den syriska militären, invånare i området och rebellkällor.

”Inget val”

Överenskommelsen kommer efter maratonsamtal mellan ryska förhandlare och rebeller. Men enklaven, där omkring 300 000 människor uppskattas bo, har också utsatts för omfattande bombningar.

De har inte gett rebellerna något val efter att ha bombat civila, säger Abul Aziz al-Barazi, en av de civila i området som deltagit i förhandlarna.

Regimen och dess allierade Ryssland vill att de civila ska stanna kvar, därför har en gränskorridor tillfälligt stängts för att hindra flyktingar att lämna enklaven. Den mestadels sunnitiska befolkningen oroar sig för hämndaktioner från shiitiska alawiter i närområdet, men Ryssland säger sig kunna garantera säkerheten genom att patrullera området i takt med att det töms på rebeller.

Framgångar i Damaskus

Nyligen återtog regimen, med ryskt understöd, rebellenklaven östra Ghouta utanför huvudstaden Damaskus efter en omfattande bombkampanj. Även där väntas evakueringar under veckan av de fåtal rebeller som finns kvar i området.

Nu återstår bara ett litet område i södra Damaskus, det före detta palestinska flyktinglägret Yarmuk där några hundra IS-anhängare försöker klamra sig fast, och den näraliggande staden Hajar al Aswad.

Därmed är regimen på väg att få kontroll över hela den del av landet som inte kontrolleras av den USA-stödda rebellalliansen SDF eller turkiskstödd milis. Endast en enklav i södra Syrien, ett område i Idlibprovinsen samt ytterligare några rebellfickor återstår snart för Bashar al-Assads regering att återta.

About Sten

Check Also

Grekiskt flyktingläger i lågor

GreklandTT-AFP Greklands största flyktingläger Moria, på Lesbos, har delvis evakuerats till följd av en större …