Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Syriska staten konfiskerar egendom
Människor som deltagit i gatuprotester mot Bashar al-Assads regim stämplas som terrorister och får sin egendom beslagtagen av staten, hävdar människorättsgrupper. Arkivbild.

Syriska staten konfiskerar egendom

SyrienTT-Reuters

Syriens regering använder sig av antiterrorlagstiftning för att konfiskera egendom från oppositionella och deras familjer, uppger människorättsgrupper.

Ungefär ett år efter det att upproret inletts uppdaterade president Bashar al-Assad Syriens antiterrorlagstiftning och gav domstolar makten att beslagta egendom från enskilda individer av säkerhetsskäl. Inledningsvis fryses egendomen, vilket hindrar ägarna från att sälja eller använda den för kommersiellt bruk. Sedan egendomen beslagtagits säljs den på auktion.

De lagarna används nu för att bestraffa oppositionella som inte deltagit i våldsamheterna, anser människorättsorganisationer.

Två syriska grupper, oppositionella Syriska människorättsobservatoriet och Syriska nätverket för mänskliga rättigheter, säger sig ha bekräftat flera fall. De senare säger att de kunnat bekräfta minst 327 individer som fått egendom beslagtagen mellan 2014 och 2018. Syriska människorättsobservatoriet har registrerat 93 fall, men känner till fler. De har dock inte gått att bekräfta då de drabbade varit för rädda för att tala öppet.

En av de drabbade som talat anonymt med nyhetsbyrån Reuters är en arkitekt som deltog i gatuprotester mot Assad tidigt i upproret och lagt upp regimkritiskt material på nätet. Han har förlorat sitt hus, kontor och mark i Ghouta.

Jag byggde mitt hus sten för sten. Jag byggde det med mina bara händer, säger mannen som nu bor i Idlibprovinsen efter att ha flytt Ghouta.

De lämnar folk utan något att återvända till, inte ens hoppet.

About Sten

Check Also

Mordförsök utreds efter storbråk

BrottTT Minst tre personer har skadats i samband med ett bråk i Upplands Väsby, norr …