Demonstranter i Hongkong under lördagen.

Tårgas och batonger mot protester i Hongkong

HongkongTT-Reuters-AFP

De protesterande i Hongkong möttes av batonger och tårgas i sammandrabbningar med polisen, och demonstranterna svarade med ett bombardemang av flaskor och bambukäppar.

Fredliga medel kommer inte att lösa problemen, säger en av deltagarna.

Detta uppges vara första gången på tio dagar som polisen använt tårgas mot demonstranterna i Hongkong. Efter en period av relativt lugn tycks oroligheterna nu vara på väg att eskalera igen.

Tusentals deltagare, en del av dem iförda gasmasker, marscherade genom stadsdelen Kwun Tong innan de stoppades av kravallpoliser utrustade med sköldar och batonger. En del demonstranter sköt stenar med slangbellor mot polisen, som svarade med pepparsprej.

Jag har förstått att problemen inte kommer lösas med fredliga medel. Regeringen lyssnar inte på sånt. Om jag blir gripen är det för att jag kommer hit för att förespråka rättvisa, säger den 19-årige studenten Ryan, som bara vill uppge sitt förnamn.

Gör sig redo

Medan skymningen föll i Hongkong började en del demonstranter göra sig redo för nya sammandrabbningar genom att riva upp gatstenar och bygga barriärer ett par hundra meter bort från polisen.

Regeringen har valt bort kommunikation med de protesterande som ett sätt att lösa problemen. Jag ser ingen framtid under den här regimen, säger deltagaren Lueng som förklaring till varför han valt att långsamt förflytta sig längst fram i leden.

Även en del äldre personer deltar i protesterna, som 65-årige Dee Cheung:

Ungdomarna som ger sig ut sätter sin framtid på spel. Vi måste fundera över varför de gör det, säger han.

Hongkong skakas sedan flera månader tillbaka av gatuprotester mot regimen i Peking. De uppges vara de största sedan regionen lämnades över från britterna till Kina 1997.

Ursprunget var att demonstranterna ville stoppa ett lagförslag som tillåter utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina från att klubbas av Hongkongs politiska ledning. Hongkong är en speciell administrativ region i Kina och har ett separat rättssystem. Protesterna mot lagförslaget blev ganska snart våldsamma. I juli meddelade Hongkongs högsta politiker att man inte kommer att gå vidare med lagförslaget – men demonstranterna lät sig inte nöjas. Protesterna har sedan dess kommit att handla mer generellt om Pekings ökade inblandning i regionen.

Stängd tunnelbana

Fyra tunnelbanestationer stängdes också i Hongkong under dagen för att sätta käppar i hjulet för protestmarschen i Kwun Tong – men tusentals tog sig dit och tågade ändå.

Somliga satte sig på marken direkt vid tunnelbanenedgångarna för att hindra själva grindarna att stängas. Många riktade sig ilska direkt mot tågbolaget och kallade åtgärden ”orimlig”. ”Skäms på er, MTR”, löd ropen.

Trafiken har stoppats runt stationerna omkring den glest befolkade för att försvåra för demonstranter att ta sig till området, men det hindrade inte tusentals personer från att ta sig dit till fots.

Bakgrunden till de stängda stationerna är att MTR fått skarp kritik i kinesisk media, inklusive kommunistpartiets organ, för att man tillåter demonstranter att komma undan efter sammandrabbningar med polisen. Bolaget uppger att man fått ett åläggande att hindra demonstranter från att störa trafiken, och att trafiken omedelbart stoppas i händelse av ”slagsmål, vandalism eller andra våldshandlingar”.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …