Home / Nyheter / Inrikes / Tidigare politiker befolkar pr-byråer
Förre Folkpartiledaren Lars Leijonborg uppmärksammar Kristdemokraternas då avgående partiledare Göran Hägglund när denne tackas av i riksdagen 2015. Numera tillhör de båda en stor skara tidigare politiker som jobbar med lobbying. Arkivbild.

Tidigare politiker befolkar pr-byråer

PolitikTT

Över 50 tidigare riksdagsledamöter, ministrar och kommunalråd verkar som konsulter för pr- och lobbyfirmor, rapporterar Altinget som bevakar svensk politik.

En del av dem åtnjuter också enkel access till riksdagen genom att de, som tidigare riksdagsledamöter, har så kallade veterankort som fungerar som passerkort.

Det finns över 800 tidigare riksdagsledamöter som riksdagsförvaltningen har beviljat veterankort till, enligt uppgift till Altinget från riksdagen. Det är 40 fler än när Dagens Nyheter 2018 gjorde en granskning av veterankorten och riksdagen sade att systemet skulle ses över.

Utöver de drygt 50 tidigare politikerna, där även statssekreterare, EU-parlamentariker och regionråd ryms, har byråerna också ungefär lika många konsulter med politisk bakgrund. De har ett förflutet som politiskt sakkunniga i regeringskansliet eller som politiska tjänstemän i partierna eller i partiernas riksdagskanslier. Det innebär att de har jobbat nära ministrar eller riksdagsledamöter.

Att tidigare politiker och politiska tjänstemän är attraktiva för pr-världen är inte konstigt.

Det de kan är att navigera i det politiska systemet. Det är en kunskap som är väldigt rudimentär i den politiska världen som de tar till pr-branschen och helt enkelt kan tjäna pengar på. Det är ofta de enklaste uppgifterna från deras gamla jobb som de kan sälja, säger Anna Tyllström vid Institutet för framtidsstudier, som forskat om lobbying, till Altinget.

Enligt Tyllström har Sverige en lobbyingbransch lika stor som de andra nordiska länderna tillsammans.

About Sten

Check Also

Stort polispådrag i spänt Hongkong

HongkongTT-Reuters Kravallpolis står åter i stor skala utplacerad runtom i centrala Hongkong. Behandlingarna av två …