Home / Utrikes / Australien / Toppolitikern måste lämna parlamentet
Barnaby Joyce. Arkivbild.

Toppolitikern måste lämna parlamentet

AustralienTT

Australiens vice premiärminister Barnaby Joyce måste lämna parlamentet, eftersom han har dubbelt medborgarskap.

Beskedet gör att regeringskoalitionen förlorar sin majoritet.

Australiens vice premiärminister Barnaby Joyce blev invald i parlamentet, trots att han även är medborgare i Nya Zeeland. Det var fel, slår högsta domstolen i landet nu fast. Australier kan inte väljas till parlamentet om de är medborgare i ett annat land.

Joyce kommer även att lämna sina uppgifter som minister.

Jag kan inte ha en ministerpost om jag inte sitter i parlamentet, säger han, enligt Sydney Morning Herald.

Ytterligare fyra ledamöter med dubbelt medborgarskap valdes in på samma felaktiga grund, enligt domstolen. Två andra ledamöter som fanns med i samma fall kan däremot sitta kvar.

Barnaby Joyce har inte vetat om att han var medborgare i Nya Zeeland. Hans pappa kom därifrån till Australien på 1940-talet. Den som föddes utomlands med en nyzeeländsk pappa mellan 1949 och 1978 blev automatiskt medborgare i Nya Zeeland.

Varken jag eller mina föräldrar har haft någon anledning att tro att jag är medborgare i ett annat land, har Joyce tidigare sagt.

Domstolens beslut innebär att premiärminister Malcolm Turnbulls regeringskoalition kommer att ha förlorat sin majoritet i parlamentet när det återsamlas den 27 november.

About Sten

Check Also

Regeringens testkoordinator slutar

CoronavirusetTT Harriet Wallberg har avslutat sitt arbete som regeringens koordinator för coronatester efter drygt tre …