USA:s president Donald Trump bekräftar att han kommer att utlysa ett nödläge.

Trump bekräftar: Ska utlysa nödläge

USATT

USA:s president Donald Trump bekräftar att han tänker utlysa ett nödläge vid USA:s södra gräns – vilket ger honom nya befogenheter att skaka fram pengar till bygget av en barriär, eller mur.

Demokraterna tar omgående strid mot beslutet.

Vid en pressträff utanför Vita huset beskriver Trump situationen vid gränsen som en nationell säkerhetskris. Han talar om droger och brottslighet.

De säger att murar inte fungerar, men det fungerar till hundra procent, säger presidenten, som hävdar att det begås tusentals mord ”precis på andra sidan”.

Vi har en invasion av droger, en invasion av gäng, en invasion av människor och det är oacceptabelt.

Trump anklagar vidare Demokraterna för att ljuga om hur effektiv en barriärlösning längs med gränsen är.

Murplan B

Presidenten skrev på fredagen under det budgetförslag som kongressen kompromissat fram efter ett långt budgetbråk. Presidentens strikta krav på 5,7 miljarder dollar till bygget av en gränsbarriär eller -mur resulterade i en fem veckor lång nedstängning av stora delar av statsapparaten och detta nya förslag innehåller ett väsentligt mindre anslag till gränssäkerheten än så.

Om Donald Trump inte hade godtagit kongressens kompromissförslag hade en ny nedstängning av stora delar av den amerikanska statsapparaten väntat vid midnatt mot lördag.

Vita huset meddelade redan på torsdagen att Trump skulle ta till sin aviserade plan B – utlysandet av ett nödläge – för att på andra sätt få fram pengar till det man beskriver som en nationell säkerhetskris och humanitär kris.

Lär ifrågasättas

Enligt amerikanska medier planerar presidenten att försöka få fram en ännu större summa till byggandet än de 5,7 miljarder dollar han tidigare krävde i budgeten.

Amerikanska presidenter kan utlysa nödlägen av detta slag. I närtid har det gjorts vid större naturkatastrofer och efter 11 septemberattackerna i New York 2001. Beskedet kan ifrågasättas både politiskt och juridiskt, vilket kan leda till utdragna processer.

Kort efter Trumps besked meddelade Letitia James, delstaten New York högsta politiker för juridiska frågor, att man kommer att bestrida beslutet.

Representanthusets justitiekommitté har inlett en utredning av presidentens nödlägesbeslut och begär dokument och tillgång till tjänstemän som kan förklara det. Demokraterna i kommittén anser att Trump på ett vårdslöst sätt åsidosatt USA:s maktdelningsprincip.

”Existerar inte”

Demokraternas Nancy Pelosi, talman i representanthuset, och Chuck Schumer, gruppledare i senaten, beskriver Trumps tilltag som en maktkupp som saknar juridisk täckning.

”Presidentens icke-lagenliga utropande av en kris som inte existerar gör stor skada på vår konstitution och gör USA mindre säkert”, skriver de i ett gemensamt uttalande.

Donald Trump tycks dock förvissad om att han får igenom sin vilja i slutänden.

Vi kommer att vinna i Högsta domstolen, säger han vid sin pressträff.

About Sten

Check Also

Bankchef ser lägre kreditförluster än befarat

EkonomiTT Bankerna kommer sannolikt förlora mindre pengar på företagsutlåningen än befarat. Bolagen har betydligt bättre …