Donald Trump och Xi Jinping vid det tidigare mötet på Mar-a-Lago, i april 2017.

Trump tror på avtal med Xi inom kort

HandelTT

Handelssamtalen Kina-USA går så bra att hoten om höjda tullar läggs på is, signalerar båda sidor. President Donald Trump hoppas på ”väldigt stora nyheter inom en vecka eller två”.

Kina har varit jättebra, säger Trump i ett tal i Vita huset, efter flera dagars samtal i Washington med en besökande kinesisk delegation.

Vi vill få till ett avtal som är storartat för båda länderna, och det är verkligen det vi ska göra, säger han i talet, utlagt på Youtube av Vita huset, på den årliga festen Governors’ Ball.

Rejäla framsteg

Några timmar tidigare meddelade Trump via Twitter att de tullhöjningar som hotade i månadsskiftet, alltså på fredag, inte blir av. Presidenten förlänger därmed den tre månader långa förhandlingsfrist som han och den kinesiske kollegan Xi Jinping enades om i december.

Som en kommentar till Trumps besked förklarade Kinas statliga nyhetsbyrå Nya Kina att de senaste förhandlingarna ”inneburit rejäla framsteg i specifika frågor”.

Trump exemplifierade i sina inlägg på Twitter med ”immaterialrätt, jordbruk, tjänster, valuta, med mycket mera”.

I mars

”Förutsatt att båda sidor gör fortsatta framsteg planerar vi ett toppmöte för Kinas president Xi och mig på Mar-a-Lago för att slutföra ett avtal”, skriver Trump.

De båda har träffats på Trumps helgställe Mar-a-Lago i Florida en gång tidigare, i april 2017. Och det nya mötet kan enligt den amerikanske ledaren alltså äga rum redan ganska tidigt i mars.

Höjda tullar och talet om handelskrig mellan de två jätteekonomierna har skakat världsekonomin det senaste året. Först när Trump och Xi träffades i Argentina den 1 december lugnade läget ner sig. De enades då om att frysa alla nya åtgärder i tre månader, alltså till mars, för att ge förhandlingsvägen en chans.

About Sten

Check Also

Nasas högkvarter döps efter pionjären Jackson

USATT Nasa döpaer om sitt huvudkontor i Washington DC. Byggnaden har nu döpts efter Mary …