Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Tuffare tag ska minska fyllestök vid karavan
Polisen kommer inte att tillåta några ordningstörningar under bilkaravanen mellan Sverige och Norge i påsk. Arkivbild.

Tuffare tag ska minska fyllestök vid karavan

BrottTT

Under påsk går som vanligt en stor bilkaravan från västra Värmland till Kongsvinger i Norge.

Där har boende fått stå ut med odrägligt beteende av besökande under flera år. Men förra året togs hårdare tag mot fyllan – och det receptet består.

Ja, förra året så blev det väldigt lugnt. Tidigare har det varit stora problem. 2016 så eskalerade det i Kongsvinger med mycket fylla, nedskräpningar och urinering i trädgårdar hos folk, säger Christer Lööf, polisområdeschef i Arvika.

I fjol tog polisen i med hårdhandskarna och storsatsade mot bilkaravanen. Norsk och svensk polis hade en gemensam och förebyggande insats.

En pressträff hölls inför evenemanget där man informerade om stränga bötesbelopp för de som bröt mot ordningsregler, och fler avspärrningar än tidigare år upprättades.

Man fick sköta sig, sitta i bilarna och inte springa runt och veva med flaskor, säger Lööf.

I Norge gavs böter på upp till 10 000 kronor för ordningsstörningar, urinering, ohörsamhet eller förolämpning mot tjänsteman. Några sådana belopp förekommer inte i Sverige men även där är polisen betydligt tuffare. Det gav resultat.

I år kör vi samma upplägg, säger Christer Lööf.

I fjol bestod bilkaravanen av omkring 120 fordon med kring fem–sex personer i varje. Polisområdeschefen vill inte avslöja hur många poliser som är kommenderade till årets insats men säger att man har ett ”tillräckligt antal”.

About Sten

Check Also

Här forskas om corona och blodgrupper

CoronavirusetTT Påverkar ens blodgrupp mottagligheten för coronaviruset? Den frågan kan få ett svar på Linköpings …