Home / zed / Debatt: Turkiet – förtryckarstat sponsrad av Sverige

Debatt: Turkiet – förtryckarstat sponsrad av Sverige

Aktivisten Welat Cizîrî har rest runt i Bakur och befinner sig nu i Amed i Norra Kurdistan eller sydöstra Turkiet.

När klockan slog 16:00 den 2:a mars i Amed, hördes slagorden: “Länge leve motståndet i Sur“ och direkt attackerades folket med vattenkanoner och tårgas. Efter att HDP (turkiska parlamentets kurdiska parti) uppmanat det kurdiska folket att gå ut och demonstrera mot belägringen i stadsdelen Sur så reste sig tusentals människor i hela staden. Människor på 13 olika platser i Amed samlades för att marschera mot den belägrade stadsdelen.

Ungdomar med masker för ansiktet med bilder på de människor som blivit mördade av staten i Şirnak-distriktet välte tillsammans ner delar av polisens stängsel.

Efter att ett flertal städer utropat självstyre i Bakur (Norra Kurdistan eller sydöstra Turkiet) började staten med sin belägringskampanj som har lett till att hundratals människor har mördats och tusentals flytt sina hem. Trots belägringarna, utegångsförbuden och de våldsamma attacker från statens styrkor så har folket fört ett starkt motstånd. Man har byggt upp barrikader för att försvara sig själv och sitt område. Sur, som är en stadsdel i Amed, har haft det längsta utegångsförbudet – 93 dagar.

I Cizîr brände man ihjäl över ett hundratal människor levande, instängda i ett flertal källarförråd och nu är folk rädda att samma öde väntar de 200 som är instängda i Sur.

Det som sker idag är inte bara en etnisk rensning – det är en rensning av demokrati och mänskliga rättigheter. Världen måste förstå att Turkiet i praktiken är en diktatur. Det förtryck som förs mot befolkningen i Bakur måste tas på allvar och inte förminskas.

Människor går på demonstrationer medvetna om att de kommer att bli attackerade och medvetna om att risken finns att de kan bli mördade. Journalister som tar sig till platsen vet även att de riskerar fängelse. Du har som medborgare ingen fri rätt att uttrycka dig politiskt och du har som folkslag ingen rätt att försvara ditt språk och din kultur.

Samtidigt som detta är folks vardag så fortsätter Sverige tillsammans med EU att sponsra Turkiet som om det vore en demokratisk stat. Sverige säger alltså ja till förtryck, diktatur, rasism och folkmord.

En revolution har börjat i Bakur där folk fått nog – samma folk som i över ett år sträckte ut sin hand för fred mellan staten och kurderna genom att driva på fredsförhandlingen.

Frågan är: ska hela världen stå som åskådare till denna revolution som ligger och väntar som en tickande bomb eller ska människor i väst resa sig upp och tillsammans med kurderna ställa sig bakom barrikaderna och kampen för frihet?

Welat Cîzirî, NCDK Sverige (Kurdiska Demokratiska Samhällscentret)
Fotnot: Welat Cîzirî är ett fingerat namn

Externa länkar:
Turkey's bloodiest massacre and displacement of the Kurds since the 1990s is happening now
Crisis Desk: 101 out of 178 Cizre victims yet to be identified

About Sten

Check Also

”Framgångar i kampen kan bli kontraproduktiva genom att utesluta människor”

Replik på Najma Ali:s debattinlägg angående Vänsterpartiet och afrofobi. Under den kända gruvstrejken i Malmfälten 1969 …