Idlib-provinsen.

Expert: Ingen Idlib-offensiv före toppmöte

SyrienTT

Trots omvärldens varningar om ett blodbad tycks offensiven mot det syriska rebellfästet Idlib rycka allt närmare. Ryssland bombar mål i provinsen och skickar militär till östra Medelhavet – men en fullskalig attack är inte att vänta före ett Syrienmöte på fredag, spår en expert.

I det globala maktspel som är Syrienkriget har Idlib hamnat i centrum. Stora delar av provinsen i de nordvästra delarna av landet kontrolleras av omkring 70 000 rebeller, varav runt 10 000 beräknas vara hårdföra jihadister med koppling till al-Qaidas tidigare syriska gren.

President Bashar al-Assad, som på många sätt redan kan anses vara det sju år långa krigets vinnare, har tillsammans med sina allierade i Moskva lovat att besegra jihadisterna i Idlib. Regeringstrogna styrkor har mobiliserats i en uppenbar förberedelse för en fullskalig offensiv mot området. I tisdags återupptog också Ryssland sina flygbombningar av provinsen och dessutom har ryska stridsfartyg och ubåtar skickats till östra Medelhavet.

Det här är också ett sätt att sätta press på Turkiet, som har understött rebeller i Syrien, säger Bitte Hammargren, Mellanösternkännare vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Flyktingar till Turkiet

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har varnat för att en offensiv mot Idlib skulle sluta i en massaker. Provinsens omkring tre miljoner invånare, varav runt hälften är internflyktingar, lever delvis i ett slags turkiskt protektorat och har hamnat i kläm mellan de stridande parterna.

FN och andra organisationer har varnat för att en regimoffensiv kommer att driva mängder av människor på flykt – och många väntas försöka ta sig mot Turkiet, som har gräns mot Idlib. Grannlandet håller dock gränsen stängd.

Turkiet befinner sig i djup ekonomisk kris och har redan 3,5 miljoner syriska flyktingar i landet. Folket är trötta på den syriska flyktingnärvaron och fler flyktingar skulle sätta en enorm press på president Erdogan, säger Hammargren.

Erdogans oro över en flyktingvåg innebär därför ett incitament för Ankara att göra eftergifter för att en storskalig attack mot Idlib ska undvikas, menar Hammargren. Samtidigt kan Rysslands vilja att agera stormakt i regionen och beskyddare åt Assadregimen driva på en offensiv. Men Hammargren bedömer inte att Ryssland på egen hand skulle gå in i Idlib.

I sådana fall låter man syriska arméstyrkor gå in. Gör man det så blir det mycket blodigt. Om Ryssland släpper fram en syrisk arméoffensiv kommer mycket av skuldbördan att läggas på Moskva och landet äventyrar sina nu goda relationer till Turkiet, säger hon.

Möte på fredag

Erdogan har sagt att han hoppas att mötet mellan honom, Irans president Hassan Rouhani och Rysslands dito Vladimir Putin ska stoppa en större regimoffensiv mot Idlib. De tre männen – som representerar några av krigets huvudaktörer – möts på fredag i Iran – och väntas bland annat diskutera situationen i nordvästra Syrien.

Jag tror inte att någonting stort kan hända före det toppmötet. Det är inte möjligt att ha ett toppmöte i Iran med Erdogan om man tillåter en fullskalig attack mot Idlib-provinsen, säger Hammargren.

About Sten

Check Also

Iransk diplomat inför rätta i Belgien

BelgienTT-Reuters Fyra iranska medborgare – däribland en diplomat – ställs under fredagen inför rätta i …