En gravid kvinna fördes till sjukhus på torsdagskvällen efter att tumult uppstått i samband med en biljettkontroll i Stockholms tunnelbana. Arkivbild.

Två vakter stängs av efter tunnelbanebråk

BrottTT

En gravid kvinna skadades på torsdagskvällen i samband med en biljettkontroll i Stockholms tunnelbana.

Polisen utreder händelsen och nu har två vakter stängts av från jobbet i väntan på en internutredning.

Tumult uppstod då en kvinna som saknade biljett avvisades från ett tunnelbanetåg vid Hötorget i centrala Stockholm.

”Kvinnan har i samband med detta ramlat och fått åka ambulans till sjukhus”, uppger polisen på sin sajt.

Flera personer filmade händelsen och på klippen, som fått stor spridning på sociala medier, framgår både att kvinnan är gravid och att hon reste tillsammans med ett barn.

Jag har förstått det som att det finns många mobilfilmer upplagda på det här som antyder att ordningsvakterna gått för hårt fram. Tyvärr är det i de här situationerna svårt att göra rimliga bedömningar. Det blir pressat. Uppenbarligen har det inte blivit rätt hela vägen här, säger Henrik Palmér på SL:s presstjänst till SVT Nyheter Stockholm.

Flera utredningar

Polisen kommer att utreda både kvinnans och vakternas agerande.

Det finns en anmälan om våldsamt motstånd och en anmälan om tjänstefel alternativt misshandel, säger Klara Bäckman, jourhavande förundersökningsledare vid polisen, till Aftonbladet.

Parallellt med polisens utredningar har SL startat en internutredning och två inblandade vakter har tagits ur tjänst.

Vi ser allvarligt på alla typer av incidenter och kan bekräfta att det är två vakter som är tagna ur tjänst och att vi har tillsatt en internutredning, säger Aleksander Krajisnik, presstalesperson på SL, till TT.

”Oacceptabelt”

Jag kan konstatera att det har varit ett pressat läge, men mer än så kan jag inte… jag kan inte föregripa vår internutredning, säger Krajisnik.

SL har dock fortsatt förtroende för vaktbolaget, som är ett av två vaktbolag som anlitas på tunnelbanan.

Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) säger till Dagens Nyheter att han hoppas att situationen var ett undantag och han ska kalla till sig trafikförvaltningens ledning för djupare samtal på måndag.

Jag vill signalera att vi ser allvarligt på detta och att vi vidtar alla åtgärder, säger Kristoffer Tamsons (M) till DN.

Alla situationer som innebär otrygghet, hot eller våld i kollektivtrafiken är oacceptabelt. Och det är oaktat vem som står för dem, säger han till tidningen.

About Sten

Check Also

Ingen gripen efter dödsskjutning i Rinkeby

BrottTT Ingen har ännu gripits misstänkt för dödsskjutningen av en man i 20-årsåldern i Rinkeby …