Trebarnsmamman: “Polisen drog i mitt hår och knäade mig på revbenen”

När Victoria 46 skulle demonstrera mot Sverigedemokraterna tog hon med sina döttrar, sin syster och en visselpipa. Några timmar senare delades bilder och videoklipp på sociala medier där en handfull poliser försöker brotta ner henne samtidigt som åskådare ifrågasätter polisens agerande.

Dagen innan valdagen ska Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hålla ett torgmöte på Nytorget i Stockholm. En av de många motdemonstranterna är 46-åriga Victoria Salazar. Hon anländer till demonstrationen tillsammans med sin syster och sina två döttrar 22 och 8 år gamla.

Trebarnsmamman berättar att hon ställer sig på en bänkliknande planka för att få bättre sikt och tar fram en visselpipa som hon blåser i ett par gånger. Då kommer en polis fram till henne och säger att hon inte får blåsa i pipan.

– Om jag blåste i visselpipan igen skulle han anhålla mig. Jag svarade att jag inte ska göra det igen. Så jag stoppar visselpipan i fickan, berättar Victoria till AL-TID.se.

Efter ett tag börjar demonstranter att skramla med nycklar. Victoria tar då upp sina nycklar för att göra detsamma.

– Det går 10 sekunder och då kommer samma polis fram tillsammans med en kollega och säger: Nu åker du med oss för du har inte gjort som jag har sagt till dig, berättar Victoria.

Hon börjar då diskutera med polisen och påpekar att det är många som skramlar med sina nycklar.

– Om du ser dig omkring så är det många som har nycklarna ute och viftar med dem. Då sa han: Ja men jag har sagt till dig att du inte får störa. Då sa jag att jag inte tyckte att jag störde då jag inte blåste i min visselpipa. Men han sa: Du åker med oss ändå.

Men Victoria vill inte följa med.

– Jag sa: Nej det tänker jag inte göra, det är orättvist, jag har inte gjort något fel. Då började de dra i mig. Jag stoppar ner foten i en planka så att de inte kan ta med mig. Men de drar bara hårdare och hårdare.

Enligt Victoria kastar polisen henne på marken och försöker med våld föra henne från platsen, men hon vägrar. Victoria tar först tag i ett träd och klamrar sedan fast sin fot vid ännu en planka.

– Då ropar de på en ganska kraftig och stor kvinnlig polis. Hon drar mig i håret och så kastar hon mig på marken igen. Och då är det typ sju åtta poliser runt omkring mig som försöker ta mig till polisbilen, säger Victoria.

Trebarnsmamman beskriver hur poliserna försöker böja hennes fingrar och hur hon blir arg och börjar skrika fula ord till dem.

– Det enda jag tänkte på var min dotter. Jag visste inte var hon hade hamnat. Jag ropar efter henne men ser inte henne. Jag hör bara hennes gråt.

– Då kommer min syster fram och kastar sig på min rygg, så vi ligger där på marken som koalor samtidigt som hon skriker: Ni får inte ta henne.

Victoria berättar vidare att den kvinnliga polisen kommer och drar hennes syster i håret och slår Victoria med ett knytnävsslag på smalbenet.

– Då släpper jag mina fötter för det gör så himla ont. Jag känner att knäet åkte av på något sätt. Sen kommer det en polis och tar mig runt om halsen. Jag har astma. Jag försöker förklara det för honom och säger: Jag får ingen luft, jag kan inte andas. Då svarar polisen: Ja det borde du ha tänkt på innan.

Väl i polisbilen uppstår det ordbråk mellan henne och en ung polisman som hon anser har betett sig aggressivt mot henne. Hon ska då ha sagt till polismannen att hon kan svara på alla frågor om hon får prata med en annan polis.

– Han vill ha ha mitt ID kort och då svarar jag: Nej du får inte det för att du behandlade mig illa. Då börjar han att dra i min väska, så drog vi lite hit och dit. Sen kommer det en annan polis och tar mina uppgifter.

Polisen som Victoria anser vara aggressiv säger att han ska hämta hennes dotter, berättar Victoria.

– När han ska gå av bilen knäar han mig på revbenen på min vänstersida och det gjorde jätteont. Han gjorde det två, tre gånger.

Victoria beskriver att hon puttar iväg polisen varpå hon skäller ut honom för attacken. Efter händelsen frågar en annan polis om Victoria har något vasst på sig varpå hon berättar att hon hade en liten fällbar kniv som hon fått av sin mormor. Enligt Victoria använder hon kniven dagligen för att bland annat skära frukt på sitt jobb på en fritidsgård.

Victoria berättar att Polisen frågar henne om hon tänkte hugga ner någon.

– Då säger jag: Tror du att jag skulle göra det. När jag kommer hit med min dotter. Min 8-åriga dotter. Skulle jag gå runt och hugga ner folk. Då sa han: Från sådana som er förväntar man sig vad som helst.

Victoria blir nu förflyttad till ett annat fordon med hjälp av en polis eftersom hon har svårt att gå. Hon berättar att hon där blir utsatt för en helkroppsvisitering och informeras om att hon är misstänkt för våldsamt motstånd, brott mot vapenlagen och störande av allmän sammankomst.

När polisen till slut släpper henne har hon ont i hela kroppen. Dagen efter händelsen åker hon in till akuten på grund av skadorna på knäet.

– Det gjorde verkligen ont. De röntgade knäet. Det var inte brutet men inflammerat. Det var som att jag hade tre, fyra knän på ett knä. Sen hade jag massor av blåmärken. Kvinnan i receptionen på akuten rekommenderade att jag skulle polisanmäla det. Det togs bilder på mina skador. Sen gjorde jag en polisanmälan via nätet.

Har du varit med om något liknande tidigare.

– Inte här i Sverige. Jag kommer från Chile. Där förväntar man sig att få uppleva sådana här saker.

Victoria berättar att hon tyckte det var jobbigt när hon, efter händelsen, pratade med sin 8-åriga dotter.

– Hon sa till mig: Om jag hade varit din mamma så hade jag sagt till polisen: Jävla polis, släpp henne. Jag sa till min dotter att: Det är inte du som ska skydda mig, det är jag som ska skydda dig. Men det kändes jättejobbigt när hon sa sådär. Hon kände sig så liten och hjälplös.

Victoria säger att hon känner ilska gentemot polisen.

– Jag känner mig orättvist behandlad. Jag känner mig som en tredje klassens medborgare. Jag känner mig kränkt. Man känner sig ändå ganska ensam när sådana här saker händer och ingen ingriper. Vi måste börja agera och försvara varandra, det är viktigt. Tyvärr tror jag att det kommer bli värre. Det finns ingen tolerans mot antirasister. Det är hemskt.

AL-TID ringde upp polisen för att fråga vilka befogenheter de har för att göra ingripanden mot demonstranter som ”stör”.

Vad krävs det för att polisen ska ingripa mot en person för att den ”stör” en demonstration?

– Det är svårt att ge ett generellt svar på den frågan då polisen kan stödja sig på olika saker men polisen har rätt att ge direktiv för att hålla ordningen vid en tillståndsgiven demonstration. Om polisen säger att: Det här får ni upphöra med och man väljer att inte upphöra med det kan man bli föremål för åtgärder. Jag har också hört att man använt sig av ohörsamhet mot ordningsmakt, som är ett brott.

Vad finns det för riktlinjer gällande våldsutövning vid ett ingripande?

– Det är inte direktiv för enskilda händelser vi går efter utan det är lagstiftningen. Lagboken reglerar våldsanvändningen och säger att våld ska vara proportionerligt. Den så kallade proportionalitetsprincipen gäller men våldsanvändningen kan skilja sig från situation till situation och man får ibland pröva efteråt för att bedöma om det har varit proportionerligt.

Vad ska en person göra som anser att polisen inte har brukat proportionerligt våld?

– Då ska man göra en polisanmälan, säger Fredrik Nylén från Norrmalmspolisen till AL-TID.se.

Gonzalo Peña Rojas
Foto: Bilder som Victoria skickat in som ska föreställa skador hon fått på demonstrationen

About Sten

Check Also

”Framgångar i kampen kan bli kontraproduktiva genom att utesluta människor”

Replik på Najma Ali:s debattinlägg angående Vänsterpartiet och afrofobi. Under den kända gruvstrejken i Malmfälten 1969 …