Börsen inleder dagen uppåt. Arkivbild.

Börsen steg men vände mot nollan

BörsTT

Stockholmsbörsens steg under stor del av tisdagen, men kurserna backade i den sena eftermiddagshandeln och OMXS-index stängde oförändrat.

Många cykliska bolag, företag vars vinster varierar kraftigt med konjunkturen, lyfte runtom i Europa tack vare en nyhet om handelskonflikten mellan USA och Kina. Washington har förlängt licensen för bolag som vill göra affärer med kinesiska telekomjätten Huawei med ytterligare tre månader, vilket tolkades som en positiv signal.

Bland vinnarna i Stockholm fanns ståltillverkaren SSAB, som steg 2,0 procent. Även de fyra storbankerna – Swedbank, SEB, Nordea och Handelsbanken – gick bra och ökade mellan 0,6 och 0,9 procent.

SEB skickade på tisdagen ut ett pressmeddelande för att föregå ett tv-reportage om bankernas hantering av misstänkt penningtvätt. De 194 företagsnamn som nämns i programmet, SVT:s Uppdrag granskning, är redan kända för SEB, framhåller banken i pressmeddelandet.

Krigsmaterieltillverkaren Saab steg 1,8 procent efter nyheten om att Förenade arabemiraten vill göra en tilläggsbeställning av ett övervakningssystem.

Sämst bland storbolagen gick medicinteknikföretaget Geting, som tappade 4,9 procent. Vitvarujätten Electrolux gick ned 3,2 procent.

På de ledande Europabörserna var utvecklingen blandad. FTSE-index i London steg 0,2 procent och DAX-index i Frankfurt ökade 0,1 procent, medan CAC40-index i Paris tappade 0,4 procent.

About Sten

Check Also

Italien tar steg mot nytt stödpaket

ItalienTT-AFP Italiens regering har godkänt ett stimulanspaket på totalt 25 miljarder euro för att få …