Regeringsstyrkornas flyganfall mot södra Damaskus. Arkivbild.

Syrien anfaller byar

SyrienTT-Reuters

Syrisk militär har anfallit mål i Deraa-regionen i sydvästra Syrien. Sex personer, varav två barn, uppges ha dödats i en granatbeskjutning mot två byar.

Området ligger nära den jordanska gränsen och de av Israel ockuperade Golanhöjderna. Enligt den brittiska gruppen Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som har ett kontaktnät inne i Syrien, anfölls byarna från en militärbas som tillhör den syriska regimen.

Anfallet betraktas som en upptrappning av regeringssidans försök att återta hela Syrien. Det amerikanska utrikesdepartementet varnar Damaskus-regimen med att USA tänker vidta åtgärder för att ”möta de syriska regeringstruppernas kränkning av en av Syriens nedtrappningszoner”. Vad åtgärderna innebär rent praktiskt är fortfarande okänt.

Sydvästra delen

Den så kallade nedtrappningszonen ligger i landets sydvästra del, en av få delar av Syrien som fortfarande inte kontrolleras av president Bashar al-Assads styrkor.

Regimen har återtagit bitar av de rebellkontrollerade områdena med hjälp av rysk militär och Iranstödda milisgrupper. al-Assad har vid upprepade tillfällen låtit meddela att han ska ta tillbaka varje millimeter av landet.

Fyra så kallade nedtrappningszoner medlades fram i juli förra året, med det uttalade syftet att minska striderna mellan rebeller och regimen.

Annat besked

Så sent som i onsdags uppgav al-Assad att hans regering arbetade för en politisk lösning kring den rebellkontrollerade sydvästra delen av landet.

Vi ger den politiska processen en chans, sade han till den iranska tv-kanal Al-Alam, i en intervju som publicerades i engelsk översättning av den syriska statliga nyhetsbyrån Sana.

Om det inte lyckas, har vi inget annat alternativ än att befria det med våld, fortsatte han.

About Sten

Check Also

Vaccintest i gång i Storbritannien

StorbritannienTT Frivilliga har börjat vaccineras i ett test med ett nytt vaccin mot coronaviruset i …