Home / zed / USA är på väg att upplösa landet Irak, och vad händer då?!
Kindergarten students from Mumsuna school in Nasiriyah, Iraq attend a ceremony marking the transfer of the Ziggurat of Ur from U.S. to Iraqi control. The Ziggurat had been closed to the public since 2003. The Ziggurat was constructed in 2,100 B.C. by Sumerian King Ur-Nammu. The ceremony was attended by Iraqi government leaders and military representatives from Multi-National Division - South.

USA är på väg att upplösa landet Irak, och vad händer då?!

Drömmen om ett tortyrfritt och jämlikt Irak som vi bar med oss under tiden tyrannen Saddam regerade, krossades dagen då USA invaderade Irak. Men hoppet om frihet levde kvar hos irakierna.

När tusentals barn och vuxna dödades i de pågående bombattentaten på landets gator blev den största drömmen att få komma hem hel. När man väl kom hem hel började en ny kamp för att överleva natten och inte bli mördad i sitt eget hem av en av miliserna som beväpnade sig själva mitt framför ”vi ser de inte, vi hittar de inte” USA armén. Efter att morden och dödandet blev en del av vardagen normaliserades det och en ny mardröm tog form: korruptionen och fattigdomen.

Irak har aldrig varit så rikt som det är nu men folket är ändå fattiga. Att hitta levebröd blev en oändlig kamp för många. Barn tvingades lämna skolan i tidig ålder för att arbeta under mycket svåra förhållanden. Många ensamstående kvinnor sålde sig själva eller tiggde för att barnen skulle slippa arbeta.

Maktlösa kvinnor och barn blev till en handelsvara i traffickingnätverken och rovdjurskapitalismen expanderade. Och med det kom dess bästa vän: korruptionen. Att påstå att det inte var korrupt från början stämmer inte. Men gårdagens korruption hade en känd struktur. Ett system för vem och hur. En enda fiende, Bathpartiet. Men under de här åren skapades nya korruptionssystem. I dagens Irak existerar inte ”inte till salu”, allt är till salu.

Men allt detta som hittills nämnts ger bara en liten bråkdel av det riktiga lidandet i landet och jag har då inte ens börjat prata om DAESH/ ISIS. DAESH/ ISIS är en röra bestående av psykopater, mördare, legosoldater, slavhandlare och kvinnohatare. De gör världen sjuk och dödar allt fint i den.

För er som undrar var de kom ifrån tipsar jag er om att gå bakåt i historien till kalla kriget. Från kriget i Afghanistan och USA:s inblandning i konflikten och stöd till extremistgrupper.
 Nu är vi här och det våldet som planterades där växte till att bli dagens helvete på jorden. Men hur fruktansvärd situationen än blir görs ingenting. Ingen tar det på allvar! Ingen gör något. Och det som händer förblir en nyhet.

Detta kan vi irakier inte förstå. Varför reagerar ingen? Varför är vissa liv mer värda än andra? Varför tittar ni bara på?! När man lämnar det här mänskliga ”varför” och rullar in på den politiska analysen igen kan vi dock se de tydliga strukturerna.

Att imperialismen, kapitalismen och rasismen är de krafter som verkat och har skapat den irakiska tragedin är inte svårt att se. Men frågan är, var är de andra krafterna? Var finns socialismen, solidariteten och antirasismen?! Är det inte dags att börja agera utifrån dessa ledstjärnor? Eller kan det vara så hemskt att de bara förblir ord men aldrig handling?

Nu driver USA frågan om ett uppdelat Irak. Det innebär att Irak kan delas i tre regioner, en sunni, en shia och en kurdisk del. Detta är något USA och västvärlden har pratat om länge. För de som tycker att det här kan vara bra, säger jag tänk igen.

USA är på väg att upplösa landet Irak, och vad händer då?! Imperialismen är på väg tillbaka i en ny form och vi borde inte tillåta det.

I alla decennier har irakier med olika religiösa tillhörigheter levt tillsammans. Varför ska vi nu dela upp landet efter detta? Varför ska religionen avgöra? Kan detta ha att göra med USA:s vilja att dominera regionen och att stormakten tjänar på att det hela tiden finns konflikter i området så att de ska ha en anledning att lägga sig i?

De miljoner som flytt regionen kan bara återvända om Irak är ett land där man kan tillhöra olika religioner och ändå leva tillsammans. Det är detta vi måste verka för.

Lina Al-nahar
Lina

About Sten

Check Also

”Framgångar i kampen kan bli kontraproduktiva genom att utesluta människor”

Replik på Najma Ali:s debattinlägg angående Vänsterpartiet och afrofobi. Under den kända gruvstrejken i Malmfälten 1969 …