Home / zed / Österrike / Vägval höger för Österrike
Sebastian Kurz, sannolikt Österrikes näste förbundskansler, på ÖVP:s valvaka.

Vägval höger för Österrike

ÖsterrikeTT

Poströsterna återstår att räkna, men det står redan klart att Österrike med söndagens val tagit ett steg åt höger. Segraren Sebastian Kurz kommer med stor sannolikhet att bjuda in högerpopulistiska och främlingsfientliga FPÖ till koalitionssamtal.

Med 31,4 procent av rösterna är kristdemokratiska ÖVP med Sebastian Kurz i spetsen det österrikiska parlamentsvalets stora vinnare. Siffrorna från inrikesdepartementet i Wien är ännu preliminära, men att någon annan än Kurz blir nästa förbundskansler framstår som osannolikt.

Nästan 900 000 poströster återstår att räkna. Enligt det officiella men preliminära resultatet minus poströster har det högerpopulistiska och främlingsfientliga FPÖ fått 27,4 procent av rösterna och socialdemokratiska SPÖ 26,7 procent. Det mest sannolika scenariot är nu en koalitionsregering mellan ÖVP och FPÖ. Partiet, som grundades av tidigare nazister, skapade stora rubriker när de bjöds in till en sådan regering 2000, och runt om i Europa duggade fördömandena tätt.

Även den socialdemokratiske förbundskanslern Christian Kern säger sig vara beredd att förhandla med FPÖ, rapporterar Die Presse. Hans partikamrat i Wiens rådhus, Michael Häupl, är dock inte med på noterna, utan avvisar ett sådant samarbete.

About Sten

Check Also

Regeringen inför vistelseförbud för kriminella

PolitikTT Enklare regler för hemlig avlyssning av kriminella och vistelseförbud för personer dömda till skyddstillsyn …