Home / Nyheter / Brott, lag och rätt / Vårdsamtal utlagda utan skydd på nätet
Inspelningar från enorma mängder samtal till 1177 Vårdguiden legat helt öppet som ljudfiler på en oskyddad webbserver, rapporterar Computer Sweden. Arkivbild.

Vårdsamtal utlagda utan skydd på nätet

VårdTT

Inspelningar från enorma mängder samtal till 1177 Vårdguiden har legat helt öppet som ljudfiler på en oskyddad webbserver, rapporterar Computer Sweden.

Materialet omfattar 2,7 miljoner samtal under totalt cirka 170 000 timmar sedan 2013 till vårdentreprenören Medicall och som alla uppges kunna lyssna på eller ladda ner på nätet.

Via den öppna webbservern, helt utan lösenordsskydd eller annan säkerhet, har Computer Sweden lyssnat på några samtal. De innehåller väldigt känsliga uppgifter för den personliga integriteten om sjukdomar och krämpor som de vårdbehövande ber om råd kring. Där ingår berättelser om egna och anhörigas symptom, medicinering och tidigare behandlingar. I många fall uppger de inringande också sina eller anhörigas personnummer.

En representant för Medicall säger först att det är omöjligt att filerna ligger utlagda, men när Computer Swedens reporter erbjuder sig att spela upp en fil lägger han på luren.

Medicall – som har sitt säte i Thailand – är underleverantör till entreprenören Medhelp som tar emot patientsamtal via 1177 Vårdguiden.

About Sten

Check Also

Första jätteplaneten runt en vit dvärg

RymdenTT För första gången har forskare upptäckt vad som tros vara en jätteplanet i omloppsbana …